Svet
23 ogledov

Mladićeva prva noč v Haagu

Žurnal24 main
Ratko Mladić je prvo noč v haaškem priporu preživel v samici. Pred sodnike bo prvič stopil v petek dopoldan. Izreči se bo moral o tem, kako se bo zagovarjal.

Nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić je prvo noč v priporu mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Scheveningnu preživel v samici.

V petek prvič pred sodnike
S sodišča so že sporočili, da bo Mladić pred haaške sodnike prvič stopil v petek zjutraj. 

Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je dejal, da je združitev sojenja Mladiću s sojenjem Radovanu Karadžiću še vedno možna, vendar odločitve za zdaj še niso sprejeli. V Haagu si še naprej zastavljajo vprašanje, kako se je Mladić kar 16 let izogibal roki pravice. Brammertz je dejal, da o tem nima informacij, je pa srbske oblasti prosil za pojasnila. Ponovil je mnenje, ki so ga po aretaciji izražali praktično vsi evropski politiki - aretacija je imela velik politični pomen in je Srbijo približala Evropski uniji.

Zagotovil je še, da bodo Mladiću v priporu nudili vso zdravstveno oskrbo, ki jo potrebuje, ter da je njegovo zdravstveno stanje ena izmed njihovih skrbi. Zavzel se je tudi, da bi se izognili dolgotrajnemu sojenju - ta očitek je sicer že večkrat letel na sodišče.

Kontradiktorno o zdravju
Vse od aretacije se špekulira o tem, kakšno je zdravstveno stanje Mladića. Uradni Beograd trdi, da je dovolj zdrav za sojenje, v Haagu ga bodo budno spremljali, njegov odvetnik Miloš Šaljič pa vseskozi trdi, da zaradi slabega zdravja ne more prestati sojenja.

Šaljić jeza B92 dejal, da ima dokumente, ki dokazujejo, da se je leta 2009 zdravil v eni od beograjskih klinik. Bil naj bi operiran in zdravljen s kemoterapijo. Šaljić trdi, da je dokumente o tem dobil od agenta Cie.

Kot piše srbski Blic, je Mladić pripotoval v Haag oblečen v obleko, nadel pa si je tudi kravato. Lisic ni imel na rokah.

 "V dobrem stanju"
V Haag so ga iz Srbije prepeljali včeraj popoldne. Na letališču v Rotterdamu so ga pričakali predstavniki srbskega veleposlaništva in bosanska veleposlanica na Nizozemskem Miranda Sidran-Kamišalić, ki je dejala, da je bil Mladić ob prihodu videti dobro:

"Videti je bil dobro in v dobrem zdravstvenem stanju, bil je zbran in razumen, zagotovo je razumel vse, kar smo mu govorili," je dejala. Spomnimo – njegov odvetnik Miloš Šaljić je v pritožbi na odlok o izročitvi haaškemu sodišču trdil, da je Mladić v preslabem zdravstvenem stanju, da bi lahko prestal pot in sojenje.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ni jih prepričala niti nagrada
Anketa, ki so jo izvedli dan pred prijetjem Mladića, je potrdila, da v Srbiji uživa veliko podporo. Kar 51 odstotkov anketiranih je bilo namreč proti izročitvi. Prav tako je 78 odstotkov anketiranih dejalo, da ga ne bi izdali, čeprav je bila za informacije o njem obljubljena nagrada, težka 10 milijonov evrov.

Bo priznal sodišče?

V Srbiji preiskava
Srbski predsednik Boris Tadić je včeraj dejal, da poteka intenzivna preiskava o tem, kdo je sodeloval pri skrivanju Mladića. Znova je poudaril, da so ga aretirali takoj, ko so dobili informacijo o njegovem prebivališču: "To govorim s polno moralno, materialno in kazensko odgovornostjo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.