Svet
17 ogledov

Mladićevo zdravje "alarmantno"

(Foto: Epa / Reuters) Žurnal24 main
"Šešelj je kreten," pravi Mladić, saj v Haagu ne sramoti le sebe, temveč tudi Srbijo. Odvetnik: zdravje se mu je močno poslabšalo. Mladić bo v Haag verjetno odšel že v ponedeljek ali torek.

Kljub temu, da so se odločili, da ne bodo povedali kdaj se bo Mladić odpravil v Haag je sodnik Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Mehmet Guney danes sporočil, da bi se to lahko zgodilo že v ponedeljek ali torek.

"Mladić bi lahko prišel v ponedeljek ali torek. V skladu z mednarodnim pravom bo takoj stopil pred sodnika," je dejal Guney po poročanju turške tiskovne agencije Anatolia. Mladić bo pred sodnika stopil po končanih zdravstvenih, upravnih in finančnih postopkih.

"On nima nič s tem"
Mladića so sicer danes v spremstvu Šaljića obiskali tudi člani njegove družine. Njegov sin Darko je po obisku dejal, da mu je oče rekel, da nima nič s pokolom v Srebrenici.

"Rekel je, da karkoli se je zgodilo v Srebrenici, on nima nič s tem," je zatrdil Darko Mladić. "Ukazal je, da se naprej evakuirajo ranjeni, nato ženske in otroci in nazadnje borci. Karkoli se je zgodilo za njegovim hrbtom, on nima nič s tem," je dodal.

"Alarmantno" zdravstveno stanje

Odvetnik Ratka Mladića Miloš Šaljić je sporočil, da se je psihično stanje haaškega obtoženca v zadnjih 24 urah močno poslabšalo. Na misel naj bi mu po Šaljićevih besedah tako prihajale "nenavadne ideje", z njim pa naj bi se bilo nemogoče pogovarjati o obrambi na haaškem sodišču, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Šaljić je v zvezi z Mladićevim zdravjem še povedal, da naj bi bil njegov položaj "alarmanten", ter opozoril, da naj bi Mladić preživel že tri možganske kapi.

"Vprašanje je, koliko časa bo Mladić še živel," je dodal Šaljić in ocenil, da pogoji v priporu posebnega sodišča v Beogradu niso ustrezni ter da bi morali Mladića premestiti v zdravstveno ustanovo.

"Šešelj je kreten"
Sramota kako se Vojislav Šešelj obnaša v Haagu. "Sramoti ne le sebe, ampak tudi državo," je Ratko Mladić na beograjskem sodišču izrazil mnenje o radikalnem voditelju Šešlju, čeprav ga nihče ničesar ni vprašal. Med drugim ga je označil tudi za kretena, poroča srbski Blic.

Znano je, da so za sodni proces zoper Šešlja, ki ga vodijo v Haagu, kot dokazno gradivo predložili tudi dnevnike Mladića. Šešelj je pred sodniki poudaril, da sta " Mladić in Karadžić njegova prijatelja,"  ter da je z njima prek posrednikov ves čas komuniciral.

Dovolili mu bodo na grob
Namestnik tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je včeraj povedal, da se tožilstvo za vojne zločine in preiskovalni sodnik strinjajo z zahtevo Ratka Mladića, da obišče grob svoje hčerke. Končno odločitev pa bodo podali pristojni organi., piše Blic.

A kljub temu Vekarić meni, da je obisk groba lahko zelo tvegan. "Če bodo ocenili, da Mladić lahko obišče grob hčerke, bodo to storili tako, da nihče ne bo vedel kdaj. Vedeli bodo le policisti, ki ga bodo spremili na grob in njihovi šefi, ki bodo ukrep ukazali. Tudi sam Mladić si je zaželel, da bi ga na grob spremlajli le policisti.Težava je le v varnosti. Mogoče bo grob obiskal zadnjič, saj nihče ne ve kdaj bo ponovno v Srbiji," še pravi Večarić. 

To pa ni edina želja Mladića odkar je v priporu. Kaj vse si je še zaželel, preberite tukaj.

Naj spomnimo
Mladića so srbske varnostne sile po 16 letih na begu v četrtek zjutraj aretirale v Lazarevu na severu Srbije. Sedaj 69-letni Mladić je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH in najhujšega genocida po drugi svetovni vojni, v katerem je bilo v Srebrenici leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.