Svet
19 ogledov

Mladim 2700 evrov, da ostanejo doma

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
V hrvaški občini Goričan blizu meje s Slovenijo mladim ponujajo 2700 evrov, če kupijo ali prenovijo nepremičnino.

Občina Goričan ima 2800 prebivalcev, v zadnjih 15 letih pa se je odselila skoraj petina. Odločili so se, da poskušajo to zaustaviti s subvencijo 20 tisoč kun, kar je približno 2700 evrov, poroča portal Sobotainfo. Denar lahko mladi dobijo, če v občini kupijo ali obnovijo nepremičnino. 

"Bili smo zelo uspešni, ker smo subvencije podelili štirim uporabnikom ter jih prepričali, da ostanejo in gradijo pri nas," je v pogovoru za hrvaško televizijo povedal župan občine Goričan Mario Mohorić.  

Kot je povedal eden izmed prejemnikov podpore, 23-letni plinski inštalater, 20.000 kun ni ne malo niti veliko, a je potrebno vzeti v obzir, da so nepremičnine v Goričanu precej poceni. Tako glede na sosednja naselja, še bolj pa v primerjavi s Slovenijo. 23-letnik je zaradi občinske subvencije kupil staro hišo, jo povsem porušil in zgradil sodoben stanovanjski objekt, še poroča Sobota info, ki ocenjuje, da bi bila lahko ta praksa zgled za pomurske občine, ki se prav tako soočajo z odlivom mladih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • ode 08:48 12.november 2016.

    Če si v tujini, kjer se cedi mleko in med: kar tam ostani in nazaj nikar ne hodi.

  • ode 08:44 12.november 2016.

    Enkrat bo treba urediti financiranje šolstva s strani države. Moralo bi biti tako: kdor se želi šolati na državne stroške, naj podpiše pogodbo, da bo šolanje dokončal in prvih 10 let delovne dobe dosegel v Sloveniji. Sicer v obeh primerih ...prikaži več sledi vračilo šolnine z obrestmi.

  • ode 08:36 12.november 2016.

    Za tvoje šolanje država ni porabila niti ficka. Si že "pameten" prišel na svet.