Svet
23 ogledov

Mleko krivo za rast prsi?

mleko_kitajska_otrok_130908 Žurnal24 main
V Kitajski provinci Hubej številne dojenčice kažejo znake pubertete. Nekaterim rastejo prsi. Za to je krivo mleko v prahu, trdijo starši.

Kitajska vlada preiskuje resničnost trditev, da je mleko v prahu povzročilo rast prsi pri dojenčicah v provinci Hubej. Proizvajalec mleka, ki mu je vrednost v zadnjih dneh delnic padla do 35 odstotkov, navedbe odločno zanika. V zadnjih letih so Kitajsko pretresli številni primeri, povezani s hrano in tudi z mlekom v prahu.

Pred dvema letoma so denimo odkrili melamin v vseh mlečnih produktih, ki jih je proizvajalo 22 kitajskih podjetij. Več sto tisoč otrok se je zastrupilo, šest jih je umrlo.

Z vsebino trenutno aktualnega mleka v prahu se ukvarja devet strokovnjakov, in sicer na zahtevo ministrstva za zdravje. Z ministrstva so sporočili, da so vzorce mleka v trgovinskih centrih in na domovih domnevno prizadetih otrok že odvzeli in poslali na testiranje.

Pri starosti enega leta v puberteti
Pri najmanj treh dojenčicah v Hubeju so odkrili nenavadno povišano raven hormonov estradiol in prolaktin, ki sta spodbujevalca nastajanja mleka v prsih. 13-mesečni deklici so postavili diagnozo prezgodnje pubertete. Starši otrok so se zbali, da je za to krivo mleko v prahu, ki ga proizvaja podjetje Synutra. Vodja zdravniške oskrbe v omenjeni provinci se je zato obrnil na ministrstvo in zahteval, naj analizirajo vsebino mleka.

Direktor podjetja Liang Zhang pa je na obtožbe odvrnil, da "ni znanstvenih dokazov", ki bi podprli navedbe staršev. Izrazil je sočutje do staršev, a poudaril, da njihovi proizvodi niso krivi za spremenjeno zdravstveno stanje dojenčic.

Strokovnjak za prehrano dr. Peter Ben Embarek iz Svetovne zdravstvene organizacije pričakuje, da bo Kitajska rezultate razkrila v nekaj dneh, in dodaja, da je "na prvi pogled zadeva izjemno presenetljiva". To je tudi prvič, da slišijo za takšen primer, dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.