Svet
6 ogledov

Množica ni bila vesela bivših na Markovem trgu

Zaprisega Kolinde Grabar Kitarović 24sata
Ivo Josipović bo predsednik Hrvaške še do srede. V nedeljo ni bil najbolje sprejet med tistimi, ki jim je vladal preteklih pet let.

Nova predsednica Hrvaške, Kolinda Grabar Kitarović, ki je v nedeljo slovesno zaprisegla in tudi uradno prevzela funkcijo, se pripravlja na prvi delovni dan. 19. februarja bo namreč dokončno prevzela posle in pisarno svojega predhodnika Iva Josipovića, ki mu poteče predsedniški mandat.

Ivo Josipović | Avtor: 24sata 24sata
Josipović bo tako še do srede, do polnoči, povsem običajno opravljal svoje delovne obveznosti. Tako je bilo tudi dan po zaprisegi njegove naslednice. Okoli osmih zjutraj sta ga, kot običajno vsak dan, pričakala varnostnik in voznik ter ga odpeljala v službo. Ob odhodu od doma pa naj bi bil, poroča 24sata, Josipović, vidno slabe volje in nerazpoložen.

Včeraj je bil izžvižgan

Svoje je k temu zagotovo prispeval tudi hladen tuš, ki so mu ga namenili nekateri udeleženci  zaprisege Grabar Kitarovićeve v nedeljo. Josipović je na prizorišče slovesnosti prispel s svojim predhodnikom, nekdanjim predsednikom Stjepanom Mesićem, a množica privržencev nove predsednice ju je bila vse prej kot vesela, saj so jima z glasnimi žvižgi neodobravanja hitro pokazali, da na prireditvi nista najbolj zaželjena gosta na zagrebškem Markovem trgu, še poroča 24sata.

Grabar Kitarovićeva se je v nagovoru po zaprisegi namreč med drugim za njuno dosedanje delo izrecno zahvalila tudi Josipoviću in Mesiću. S tem pa je sprožila glasno negodovanje med obiskovalci, predvsem njenimi podporniki.

Tako Mesića kot Josipovića so se žvižgi množice vidno dotaknili, predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović, ki je nagovor nove predsednice spremljal iz prve vrste na Mesićevi desni, pa je neprijetno situacijo poskušal razbiti s ploskanjem, kot znak podpore bivšima predsednikoma. A Milanović je pri tem ostal sam, saj mu ni sledil čisto nihče od gostov v sprednjih vrstah, pa ugotavljajo na Jutranjem listu.

Ni se treba strinjati, bodo pa naj spoštljivi

Gostiteljem dogodka je bilo kljub temu, zaradi takšnega obnašanja podpornikov nove predsednice, zagotovo precej nerodno. Nenazadnje je njeno slovesno zaprisego neposredno spremljalo več tujih državnikov, politikov, diplomatov, gospodarstvenikov in ostalih gostov iz tujine.

Zato je bilo neprijetno tudi hrvaški ministrici za zunanje zadeve Vesni Pusić.

"Zvenelo je zelo sramotno in primitivno. Lahko se z nekom strinjamo, z nekom pač ne, moramo pa kljub temu spoštovati vsako institucijo. Takšno obnašanje res ni bilo primerno. Številno, ki smo spremljali prireditev, nismo glasovali za Kolindo Grabar Kitarović. Tudi jaz nisem glasovala za njo, a bila sem tam in s ploskanjem sem jo podprla pri predlogih. S spoštovanjem pa sem poslušala  vse, tudi tisto, s čimer se ne strinjam. Spoštujem funkcijo, ki jo bo opravljala, čeprav imava različna politična prepričanja," je kritična Pusićeva.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:02 17.februar 2015.

    Kaj ne bodo žvižgali , ko je bila pa prisotna samo Ustaško-HDZ-ejeva sodrga in drhal !