Svet
858 ogledov

Množice se zgrinjajo v Kerman, kjer bodo pokopali Solejmanija

Slovo od Kasema Solejmanija
1/7
Epa
Washington zanika, da bi se ameriška vojska umikala iz Iraka.

V Iranu bodo danes pokopali v petek ubitega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija. Njegovo truplo so včeraj že prepeljali v rodni Kerman na jugo-vzhodu Irana, kjer se zbira množica ljudi. 

Več milijonov se jih je udeležilo tudi včerajšnjih žalnih slovesnosti v Teheranu. Molitev ob krstah s posmrtnimi ostanki Solejmanija in še petih drugih, ubitih v napadu, se je na univerzi v Teheranu udeležilo na tisoče ljudi, vodil pa jih je iranski vrhovni poglavar ajatola Ali Hamenej. Generalove posmrtne ostanke so nato prepeljali na trg Asadi.

Slovo od Kasema Solejmanija | Avtor: Epa Epa

Vzdolž te okoli tri kilometre dolge poti se je zbralo več milijonov ljudi, ki so se želeli posloviti od ubitega generala. Oblečeni so bili v črno, vihteli rdeče šiitske zastave ter vzklikali gesla, kot so Smrt Ameriki in Smrt Izraelu. Generala bodo v torek pokopali v njegovem rojstnem kraju Kerman.

ZDA zanikajo umik ameriške vojske

Washington medtem zanika, da bi se ameriška vojska umikala iz Iraka. Po pismu ameriškega generala, ki je v ponedeljek zaokrožilo v medijih in naj bi nakazovalo umik ameriške vojske iz Iraka, so v Washingtonu to zanikali. Obrambni minister Mark Esper je zatrdil, da tovrstna odločitev ni bila sprejeta, načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley pa je pojasnil, da je šlo za napako.

Pismo naj bi poslal vodja ameriških sil v Iraku, general William Seely. V njem piše o načrtovanem premeščanju ameriških sil v skladu z odločitvijo iraškega parlamenta. Navaja tudi zagotovila, da bo "premik iz Iraka potekal na varen in učinkovit način", ter namen preprečitve vtisa, da ZDA v zeleno cono v Bagdadu pošiljajo dodatne vojake.

Ameriška vojska v Iraku | Avtor: Epa Epa

A kot je novinarjem v Washingtonu dejal Esper, ni bila sprejeta nikakršna odločitev o odhodu iz Iraka. "Ne vem, kaj je to pismo. Poskušamo ugotoviti, od kod je prišlo, kaj je. A odločitve o odhodu iz Iraka ni bilo. Pika," je zatrdil po poročanju britanskega BBC.

Osnutek pisma ne bi smel priti v javnost

Pred novinarje je nato stopil še Milley, ki je pojasnil, da je pri pismu šlo za napako. Šlo naj bi za osnutek s slabo izbiro besed, ki ni bil podpisan in ne bi smel priti v javnost. Med več ljudmi, vključno s predstavniki iraške vojske, je zaokrožilo zgolj z namenom usklajevanja glede letalskih premikov in drugega, je dejal. Tudi on je ponovil, da ameriške sile ne zapuščajo Iraka.

Po navedbah virov naj bi bil dejanski namen pisma obvestilo Iračanom, da ZDA umikajo svoje vojake iz zelene cone v prestolnici, kjer med drugim leži ameriško veleposlaništvo, in jih razporejajo drugam.

Pismo je poskrbelo za precejšnjo zmedo sredi že tako zaostrenih razmer po smrti poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Solejmanija, ki so ga ZDA v petek ubile v letalskem napadu. Iran je zagrozil s hudim maščevanjem.

V Iraku 5000 ameriških vojakov

V Iraku je sicer nekaj več kot 5000 ameriških vojakov, ki delujejo v okviru združenih sil, ustanovljenih leta 2014 za boj proti skrajni skupini Islamska država. V silah sodeluje nekaj več kot deset držav, številne druge nudijo nebojno podporo. Sile se v pretežni meri osredotočajo na urjenje in opremljanje iraških sil.

Ameriška vojska v Iraku | Avtor: Epa Epa

V misiji zveze Nato v Erbilu na severu Iraka sodeluje tudi šest slovenskih vojakov, ki delujejo v kontingentu pod vodstvom Nemčije.

Iraški poslanci so v nedeljo sprejeli nezavezujočo resolucijo, ki po smrti Solejmanija poziva tuje enote, naj zapustijo državo. Tuje sile naj tudi ne bi več smele uporabljati iraškega zračnega prostora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 10:41 07.januar 2020.

    Se vid da imajo tam velko sataniostov