Svet
6835 ogledov

Množice turistov v Černobilu, kako varno je v resnici

Černobil
1/11
Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe
Območje, ki ga je pred 33 leti prizadela največja jedrska katastrofa doslej, postaja turistična meka.

Prizorišče najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva, območje Černobila, postaja vse večja turistična meka. Ukrajinci v sicer zaprto, kontaminirano območje turiste vozijo že pet let, ključno vprašanje, na katero je odgovor iskal tudi Aleksander Prosen Kralj, ustvarjalec Dobrih zgodb pa je, ali je območje zaradi sevanja varno. Odgovore najdete v videu spodaj.  

Do Kijeva z avtomobilom

Tuji mediji 40-odstotni porast turistov pripisujejo izjemno popularni HBO-jevi seriji Chernobyil. Že predlani je območje obiskalo 50.000 posameznikov, lani pa še 20 tisoč turistov več. 

Prosen Kralj se je iz Ljubljane proti Ukrajini odpravil kar z avtomobilom. "Pot do mesta Kijev je dolga in naporna. Še posebej na obmejnih področjih je cesta v izredno slabem stanju, za prehod državne meje pa je treba čakati več ur," razlaga. 

Černobil | Avtor: Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe Aleksander Prosen Kralj, Dobre zgodbe

100 evrov za ogled območja

Turistični izlet iz Kijeva do Černobila stane okoli 100 evrov. Z agencijo, ki jo je izbral Prosen Kralj, je tisti dan potovalo približno 100 posameznikov oziroma dva avtobusa. Med vikendi naj bi bil obisk še višji.

"Pot po izključitvenem območju Černobil nas je najprej pripeljala do Zalysse, največje vasi v območju, kjer je pred jedrsko katastrofo prebivalo skoraj 3.000 ljudi, pretežno kmetov. Ustavili smo se tudi v vasi Kopachi, ki je v celoti zasuta. O nekdanjem obstoju vasi priča le še vrtec, ki je bil zgrajen iz opeke. Preko Rdečega gozda, ki je najbolj onesnažen kraj z radioaktivnim sevanjem na svetu, smo se nato odpeljali do Pripyata, mesta duhov. Sprehodu po nekoč luksuznem sovjetskem mestecu sta sledila kosilo v menzi poleg nedelujoče jedrske elektrarne in ogled kritičnega, četrtega bloka," razlaga Prosen Kralj. 

Delavci razstavljajo elektrarno

V sklopu izleta so si ogledali strogo varovano vojaško poslopje Radar Duga-1 iz obdobja hladne vojne. Njegov domet je segal preko Atlantskega oceana vse do ZDA. Na koncu pa še mesto Černobil, kjer danes bivajo delavci, ki razstavljajo jedrsko elektrarno, gasilci in policisti.

Ključno vprašanje pa je bilo seveda, kakšna je še nevarnost sevanja in splošno varnost. Vse o tem v videu:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.