Svet
23 ogledov

Množice v slovo tiranu

Pogreb Kim Jong Ila
1/10
Reuters
V Severni Koreji prvi del pogrebnih slovesnosti za pokojnim voditeljem Kim Džong Ilom, ki je umrl v 69. letu starosti. Vladal je kar 17 let.

Kim Džong Il je podobno kot njegov oče Kim Il Sung gradil kult osebnosti. Ob smrti Kim Džong Ila je državo zajelo vsesplošno žalovanje, državni mediji pa so predvajali posnetke tisočev Severnih Korejcev, ki objokujejo pokojnega voditelja. Nič kaj drugačne niso današnje podobe iz Pjongjanga.

Na deset tisoče ljudi se je udeležilo velike procesije. Vsi v solzah in joku. Začelo je tudi snežiti, kar so tamkajšnji mediji znova interpretirali kot znak, da za preminulim voditeljem žaluje tudi država.

Skrivnostne podrobnosti

Podrobnosti o poteku državnega pogreba "ljubljenega vodje" v Pjongjangu niso znane. Ve se le, da bodo slovesnosti potekale dva dneva. Opazovalci v sosednji Južni Koreji se niso zmotili: bili so prepričani, da bo svet videl podobne prizore žalovanja kot leta 1994, ko je umrl Kimov oče in prvi voditelj Severne Koreje Kim Il Sung.

Oči uprte v naslednika

Na pogrebnih slovesnostih ni uradnih delegacij iz tujine. Za razliko od leta 1994 je Seul tokrat v Pjongjang poslal izraze sožalja, vendar vladnih predstavnikov ne bo na pogreb. Iz Južne Koreje sta smeli v Pjongjang odpotovati le dve zasebni delegaciji.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.