Svet
86355 ogledov

Množična zastrupitev policistov: Bruhali in omedlevali na straniščih, v pisarnah

Hrvaški policisti niso zasačili vlomilca, temveč vinjenega soseda. (Foto: Pixsel Žurnal24 main
Preiskovalci domnevajo, da je zastrupitev povzročil krompir, ki je bil neustrezno skladiščen in je zato vseboval prekomerno količino toksina solanina.

"Videti je bilo grozno videti, ljudje so bruhali in omedlevali na straniščih, tudi v pisarnah, na hodnikih, bilo je tako dramatično, da so nekateri mislili, da nas je nekdo namerno zastrupil. Hitro smo ugotovili, da vsi s simptomi kažejo na krompirjevo solato, ki je bila tistega dne priloga glavni jedi v menzi," so za 24sata povedali sogovorniki iz več policijskih postaj v Zagrebu, iz katerih je zaradi hudih simptomov zastrupitve na urgenci končalo na desetine in desetine policistov.

Predvidevajo, da je bila težava v krompirju, ki je bil nepravilno skladiščen in je zato vseboval preveliko količino toksina solanina, sestavine, ki jo krompir v določeni meri proizvaja sam in se tako ščiti pred insekti, glivami in bakterijami, v prevelikih količinah pa je lahko za ljudi tudi izjemno nevaren.

Osrednjo policijsko kuhinjo v Zagrebu so v četrtek zjutraj zaprli, dokler ne bodo dokončno ugotovili vzroka tega dogodka.

Sicer so zastrupitve s solaninom redke, a izjemno hude. Poleg prebavnih težav lahko povzroči tudi odpoved ledvic, v nekaterih primerih pa je lahko tudi usoden.

Krompir zelene barve običajno vsebuje večje količine solanina, kuhanje pa tega strupa ne odstrani.

Če je bil krompir primerno skladiščen v temnem in hladnem prostoru ter pred pripravo dobro olupljen, načeloma ne bi smel biti škodljiv.

Komentarjev 2
  • Kmodri 17:14 23.februar 2023.

    Butasti vzrok, ki to ni!

  • Soljatar 16:59 23.februar 2023.

    zajeban, ni kej.....tega se je za bat, da vas nekdo zastrupi....