Svet
34 ogledov

Množični grob v Afganistanu

Človeška okostja v množičnem grobu v provinci Balkh v Afganistanu. Reuters
Na severu Afganistana so ob gradnji parkirnega prostora za avtomobile ob vojašnici naleteli na množični grob s posmrtnimi ostanki najmanj desetih žrtev državljanske vojne z začetka 90. let minulega stoletja.

V severni afganistanski provinci Balkh so med gradbenimi deli na območju vojašnice odkrili najmanj deset okostij. Gre za odkritje na območju, kjer so med državljansko vojno v začetku 90. let potekali hudi boji. Množični grob tako predstavlja še eno nemo in grozljivo pričo krvave preteklosti Afganistana.

"Iz groba smo izkopali med deset in 15 okostij. Z izkopavanji smo nato zaključili," je povedal predstavnik vojske Mohamed Nahim. Forenziki in aktivisti za človekove pravice naj bi zdaj natančno preiskali grobišče, v katerem so na ostankih trupel našli dokaze o privezovanju z vrvmi. "Kmalu bi moralo biti jasno, kdo so bili umrli in zakaj so bili usmrčeni," je dejal predstavnik neodvisne komisije za človekove pravice Sajed Mohamed.

Grob leži približno dva kilometra od kraja Qala-e-Jangi, v katerem so talibani ubili na stotine tedanjih upornikov, ki jih je vodil mudžahid Ahmad Šah Masud.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.