Svet
29 ogledov

Množični protesti poslancev niso ustavili

Protesti v Atenah.
1/7
EPA
Grški parlament je po razpravi, ki se je sredi nemirov v Atenah začela v nedeljo opoldne, potrdil paket varčevalnih ukrepov, ki je potreben za pridobitev 130 milijard evrov pomoči EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Izid glasovanja je bil 199 glasov za in 74 proti.

Novi varčevalni ukrepi predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju, med drugim znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, 20- do 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in znižanje pokojnin. Minimalna plača naj bi se znižala za 20 odstotkov na 600 evrov mesečno, v javnem sektorju pa naj bi ukinili 15 tisoč delovnih mest.

V času zasedanja se je proti parlamentu odpravila množica okrog sto tisoč ljudi, ki so glasno in tudi nasilno demonstrirali proti varčevalnim ukrepom. V mestu je zagorelo več zgradb, med drugim kinodvorana, banka in restavracija. Tiskovna agencija AP poroča o najmanj 55 ranjenih protestnikih. Skupilo jih je tudi več policistov, ki so aretirali ali pridržali najmanj sto ljudi.

Grški premier Lucas Papademos je zaman pozival k miru. "Vandalizem in uničevanje nimata prostora v demokraciji in ju ne bomo prenašali. V teh prelomnih časih si ne moremo privoščiti takšnih protestov. Mislim, da se vsi zavedamo, kako resen je položaj," je dejal premier. Brez novih varčevalnih ukrepov bi Grčiji že marca grozil stečaj, kriza pa bi se poglobila na območju celotne EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.