Svet
3 ogledov

Množični protesti pred Kapitolom

Po navedbah organizatorjev je protestiralo okoli 10.000 ljudi.
1/21
Žurnal24 main
V bližini Kapitolskega griča v Washingtonu se je zbralo več tisoč nasprotnikov vojne v Iraku, protesti pa so se končali z aretacijo okrog 190 mirovnikov.

Po navedbah tiskovne agencije AFP naj bi bilo protestnikov med 4000 in 6000, medtem ko organizatorji navajajo številko 10.000. Protestniki so zahtevali takojšnjo vrnitev ameriških vojakov ter odstavitev ameriškega predsednika Georgea Busha in podpredsednika Dicka Cheneyja.

Policija je aretirala okoli 190 ljudi, ki so poskušali prebiti policijske vrste. Nekateri se aretaciji niso upirali, nekatere pa je ravnanje policije razjezilo in izbruhnili so nemiri, v katerih so morali policisti uporabiti kemični razpršilec.

Policija je aretirala približno 200 ljudi. © AFP

 
V Washingtonu so minuli teden intenzivno razpravljali o razmerah v Iraku. Na začetku tedna sta poveljnik ameriške vojske v Iraku, general David Petraeus , in ameriški veleposlanik v tej državi Ryan Crocker v kongresu predstavila težko pričakovano poročilo o razmerah v tej državi, dva dni pozneje pa je predsednik Bush v televizijskem nagovoru Američanom po pričakovanjih napovedal delni umik vojakov iz Iraka.

Sadrov blok se umika iz parlamenta
Medtem pa je tiskovni predstavnik protiameriško usmerjenega klerika Moktade Al Sadra , Salah Al Obejdi , v Iraku sporočil, da se Al Sadrov blok, ki mu pripada 30 od skupno 275 poslanskih sedežev, umika iz parlamenta. Kot je pojasnil, se iz šiitske Združene iraške zveze umikajo zato, ker njihove zahteve niso bile izpolnjene.

Umik pomeni udarec podpori vlade premierja Nurija Al Malikija v parlamentu, saj jo v 275-članskem parlamentu po odhodu 30 poslancev podpira le še 108 poslancev in torej nima več večine. Odločitev lahko tako še dodatno zaplete prizadevanja vlade, da bi v parlamentu dobila podporo za sprejem zakona o nafti in omilitev prepovedi zaposlovanja bivših podpornikov režima Sadama Huseina v vladnih službah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.