Svet
37 ogledov

Množični protesti v Črni gori, premier Đukanović dobil ultimat

Demonstracije v Črni gori EPA
Premerju Djukanoviću, ki prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Slovenijo, so demonstranti sporočili, da se bo soboto zbrala "vsa Črna gora", če do takrat ne bo odstopil. "To je nepreklicni ultimat," je bilo slišati.

Več tisoč privržencev črnogorske opozicije, ki zahtevajo odstop premierja Mila Đukanovića, se je sinoči zbralo v Podgorici na protestih na katerih so se spopadli s policijo.  

Demonstracije v Črni gori | Avtor: EPA EPA
Protesti so potekali  pred sedežem parlamenta, protestniki, oboroženi tudi z manjšimi solzivci, pa so brezuspešno skušali podreti kovinsko ograjo, za katero so stale posebne policijske enote, ki so za  zaustavitev množice uporabile solzivec

Ultimat se izteče v soboto

"To je nepreklicni ultimat,"  je Djukanoviću sporočil vodja Demokratske fronte Andrija Mandić, ki je pred zbranimi protestniki dejal, da se bo, če vlada in premier do sobote tega ne bosta storila, na domonstracijah zbrala vsa "vsa Črna gora."

Zahtevajo prave volitve

Demonstracije v Črni gori | Avtor: EPA EPA

Demokratska fronta že več tednov zahteva odstop vlade in oblikovanje prehodne vlade, ki bi organizirala "prave volitve", saj da takih doslej v državi še ni bilo. Konec septembra se je na protestih proti Đukanoviću zbralo okoli 3000 ljudi.

Đukanović Črno goro vodi od 90. let prejšnjega stoletja. Leta 2012 je bil vnovič izvoljen za premierja.

Od neodvisnosti države leta 2006 je na tem položaju že tretjič. Med letoma 1998 in 2002 pa je bil tudi na položaju predsednika Črne gore.

V ponedeljek na uradnem obisku v Sloveniji

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Iz vladnega urada za komuniciranje so medtem sporočili, da  Črnogorski premier Milo Đukanović prihaja prihodnji ponedeljek na uradni obisk v Slovenijo, kjer ga bodo sprejeli premier Miro Cerar, predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Tema Djukanovičevega obiska bo predvsem vključevanje Črne gore v Evropsko unijo in Nato. Državi se namreč že z decembrom obeta povabilo v članstvo Nato, medtem ko pogajanja z EU potekajo nemoteno. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.