Svet
44 ogledov

Množično posilstvo žensk in dojenčkov

Posiljevanje je v Kongu postalo del vojskovanja. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Združeni narodi preiskujejo množično posilstvo žensk in dojenčkov v Kongu. Grozodejstvo se je zgodilo le 16 kilometrov od baze Združenih narodov.

"Opozarjam, da je ta dogodek zelo ekstremen primer organiziranih napadov v Kongu," pravi posebna predstavnica Združenih narodov za spolno nasilje Margot Wallstro.

Množično posiljevanje 179 žensk in tudi dojenčkov se je dogajalo od 30. julija do 3. avgusta v vasi Luvungi, ki so jo zasedli uporniki. Ta je le 16 kilometrov od baze Združenih narodov, vendar uporniki niso nikogar spustili v vas.

Grozodejstvo je prišlo na plan ta teden, ko je mednarodna zveza zdravnikov sporočila, da so zaradi poškodb, ki so nastale zaradi posilstva, zdravili več žensk, kasneje se je izkazalo, da so se grozodejstva dogajala tudi dojenčkom; obojim vpričo otrok, mož in mater, poroča BBC.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v Kongo poslal dva odposlanca, ki bosta raziskala primer množičnega posiljevanja. Na žalost pa to v Kongu sploh ni nobena posebnost; aprila je eden od višjih predstavnikov Združenih narodov Kongo poimenoval "svetovna prestolnica posiljevanja". Samo v letu 2009 je bilo posiljenih več kot 8000 žensk, večina primerov pa sploh ni prijavljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.