Svet
25143 ogledov

Močan potres, bojijo se, kaj sledi

Seizmograf Profimedia Seizmograf
Magnitudo potresa z žariščem vzhodno od novozelandskega Severnega otoka ameriški seizmološki urad (USGS) ocenjuje na 7,3, lokalni sledilni center GeoNet pa na 7,1.

Močan potres je prizadel obale Severnega otoka Nove Zelandije.

Žarišče potresa v zgodnjih jutranjih urah petka po lokalnem času je bilo po podatkih USGS 180 kilometrov severovzhodno od mesta Gisborne na Severnem otoku, na globini 10 kilometrov. GeoNet po drugi strani navaja globino 90 kilometrov.

Ameriški center za opozarjanje pred cunamiji s sedežem na Havajih je sporočil, da so na območju 300 kilometrov okoli žarišča potresa mogoči nevarni valovi cunamija. Čez nekaj ur so opozorilo umaknili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi pristojna novozelandska agencija je izdala opozorilo in pozvala vse prebivalce obalnih območij, naj se umaknejo na višje ležeče predele in čim dlje od obale, nato pa je opozorilo preklicala.

Glavnemu potresu je sledilo več popotresnih sunkov z magnitudo okoli 5.

Glede na poročila so tresenje tal čutili na širšem območju, tudi v novozelandskih mestih Auckland, Wellington in Christchurch. O pomembnejši škodi ali poškodovanih ni poročil.

Na Novi Zelandiji so februarja obeležili 10. obletnico katastrofalnega potresa v Christchurchu na Južnem otoku, ki je zahteval 185 življenj.

Medtem ko se praktično ves svet spopada s pandemijo novega koronavirusa se sicer Nova Zelandija izjemno uspešno spopada z njim. Doslej je zaradi covida-19 v državi s petimi milijoni prebivalcev umrlo 25 ljudi.

Seizmograf Potres Svet "Slišalo se je kot udarec, nato je močno zanihalo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.