Svet
8871 ogledov

Močan potres pri naših sosedih: Po prvem sunku še eden

Potres na Hrvaškem Edina Zuko/PIXSELL
Epicenter potresa je bil 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Zagreb je danes prizadel potres z magnitudo 5,2, je sporočil Evropsko-sredozemski seizmološki center (ESMC).

Epicenter potresa ob 6.28 uri je bil  po poročanju hrvaških medijev 12 kilometrov jugozahodno od Siska in 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. 

"Prizadel nas je močan potres, nikoli še nisem doživel česa takega," je po poročanju hrvaškega portala Index.hr dejal župan Petrinje Darinko Dumbović. "Ne vem, ali imamo žrtve, imamo materialno škodo."

Župan Zagreba Milan Bandić pa je dejal: "Na zagrebškem območju smo na žalost spet čutili močno tresenje tal. Na srečo za zdaj ni informacij o težjih posledicah, upam, da bo tako tudi ostalo."

Seizmografi slovenske državne mreže potresnih opazovalnic so zabeležili močan potres 112 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije.

Na Agenciji RS za okolje ocenjujejo, da učinki potresa v Sloveniji niso presegli V. stopnje po evropski potresni lestvici.

Po prvem potresu še en potresni sunek

Vodja seizmološke službe v Zagrebu Ines Ivančić je za portal 24sata povedala, da je bil epicenter potresa 14 kilometrov severno od Gline, v bližini Petrinje.

Napovedala je, da so možni popotresni sunki in res je okoli 07.50 spet zatreslo, potres smo tudi tokrat čutili tudi v Sloveniji. 

Seizmografi slovenske državne mreže potresnih opazovalnic so ob 7.49 zabeležili potres z magnitudo 4,2. Po podatkih EMSC je bila magnituda drugega potresa 4,9.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 09:38 29.december 2020.

    No dejte no dramatizirati . Jaz sem prestal 5.9 Rihterja in to 20 sekund , pa 5.1 Rihterja 5 sek., pa 4.9 Rihreterja 3 sek . in še 500 popotresnih sunkov, pa vem, da za tale ruker v dolžini 3 ...prikaži več 3 sekund nima smisla dramatizirati ! Popadal in popokal je vse tisto , kar bi čez 10 let tko in tko popokal in popadal !

  • desyncx 09:18 28.december 2020.

    So spet otroke iz tunelov reševali :D :D :D