Svet
14 ogledov

Močan potres stresel Gvatemalo

Panika ob potresu v Gvatemali Reuters
Tihomorsko obalo Gvatemale je stresel potres z močjo 7,4.

Umrlo naj bi najmanj 15 oseb, okoli 100 jih še pogrešajo. Žarišče potresa je bilo v globini dobrih 40 kilometrov in približno 24 kilometrov od kraja Champerico.

Panika in veliko škode

Potres je sprožil paniko med prebivalci Gvatemale, tudi prestolnice Ciudad de Guatemala, ki je od epicentra potresa oddaljena več kot 160 kilometrov. Preživeli poročajo o veliki gmotni škodi in smrtnih žrtvah ter ujetih pod porušenimi zgradbami in zemeljskimi plazovi. Najhuje naj bi bilo v kraju San Marcos ob meji z Mehiko.

Evakuacija v Salvadorju

V sosednjem Salvadorju so zaradi možnosti cunamija evakuirali obalna območja, a o žrtvah zaenkrat ne poročajo. Potres so dodobra čutili tudi v Mehiki, še posebej na jugu.

Center za opozarjanje pred cunamiji v Tihem oceanu je ocenil, da nevarnosti večjega rušilnega cunamija ni in zato ni izdal opozorila za širšo regijo. Je pa posvaril na možnost manjšega lokalnega cunamija v radiju od 150 do 300 kilometrov od žarišča potresa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.