Svet
20 ogledov

Modrčki osvobajajo spolne sužnje

Kimba Langas Reuters
Kakšno povezavo imajo že nošeni modrčki in preživetje žensk, ki so bile v Mozambiku prodane kot spolne sužnje in kasneje rešene? Veliko.

Tašino so za spolno sužnjo prodali, ko ji je bilo 15 let, Ofelijo, ko jih je imela 12. Prva lahko govori o tem, kaj se ji je dogajalo v preteklih letih: "Živeli smo v temi," pravi. Za Ofelijo je govorjenje o tem preveč mučno.

Prihodnost obeh žensk iz Mozambika je veliko svetlejša – to pa je povezano s tisoče ženskami, ki živijo na drugem koncu sveta v popolnoma drugačnih razmerah.

Luksuzna dobrina

Ameriški Duhovnik Dave Terpstra se je v Mozambik preselil ravno zato, ker je želel pomagati ženskam, ki so jih izkoriščajo za spolne sužnje, pri rehabilitaciji. Želel jim je najti zaposlitev, saj bi bile z rednim prihodkom manj ranljive. Odgovor je našel na tamkajšnjih tržnicah: lahko bi prodajale nedrčke, ki so tam luksuzna dobrina, in zaslužile trikrat toliko, kot tam znaša minimalna plača, poroča CNN.

Poklical je prijateljico Kimbo Langas, ki je gospodinja in živi v bližini Denverja. Predstavil ji je idejo, skupaj sta ustanovila organizacijo Free the Girls (Osvobodite dekleta). Ona v ZDA skrbi za zbiranje nedrčkov, on pa jih razdeli v Mozambiku.

Tako sta Tašina in Ofelija povezani s popolnimi tujkami v ZDA – njim po predalih ležijo modrčki, ki jih ne uporabljajo več, žensk v Mozambiku pa si z njihovo prodajo omogočijo dostojno življenje. 
Projekt je zaživel tako dobro, da se nameravajo razširiti v Kenijo, Mehiko, Ugando in Salvador.

Verižna reakcija dobrote

Projekt je v okviru prizadevanj za dokončen izbris sodobnega suženjstva podprla televizijska mreža CNN, ki v teh dneh o predvaja dokumentarec o delu organizacije.

"Ko smo prvič poročali o zgodbi (februarja lani), je organizacija že zbrala več kot 20.000 modrčkov, vendar niso imeli sredstev, da bi jih poslali v Afriko. Eden od gledalcev pa je ukrepal in sprožil verižno reakcijo prijaznosti in dobre volje. To je zgodba o običajnih ljudeh, ki so naredili nekaj neobičajnega," pravi  CNN-ova producentka projekta Lisa Cohen. Sprožila se je veriga, ki je pomagala pri prevozu blaga na cilj.

"The CNN Freedom Project" so zagnali marca 2011 in od takrat razkrili več kot 300 zgodb o preprodaji ljudi in sodobnem suženjstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.