Svet
15 ogledov

Mohamed Abrini: Tisoč džihadistov se svobodno giba po Evropi

Mohamed Abrini Belgijska policija
Eden od glavnih osumljencev za teroristične napade v Parizu in Bruslju, Mohamed Abrini, je belgijski policiji povedal več zaskrbljujočih podrobnosti glede delovanja teroristov po Evropi.

Glede na izpovedi Mohameda Abrinija, ki jih je podal v okviru policijskih zaslišanj in ki jih povzemajo belgijski mediji, sta celici, ki sta pripravili napad v Parizu in Bruslju, del iste teroristične mreže. Abrini naj bi s strani organizatorjev napada na Pariz Abdelhamida Abaaouda prejel ukaz, da preko Istanbula odpotuje do Londona. V Birminghamu je prevzel denar, namenjen Abaaoudovemu mlajšemu bratu, nato pa se preko Manchestra vrnil v Pariz. Med potjo je obiskal nogometni stadion v Manchestru in ga fotografiral. Policiji je povedal, da to ni imelo nobene povezave z načrtovanjem morebitnih novih napadov in da ni povezano z napadom na Stade de France, enega izmed ciljev teroristov v Parizu.

O organizatorju pariških napadov je povedal, da je svojo vojaško pot znotraj Islamske države začel kot navaden vojak. "Hitro je napredoval in kmalu pod sabo dobil skupino tisoč ljudi, ki so jo večinoma sestavljali borci iz Belgije in Francije," je povedal priprti terorist Abrini.

Na vprašanje, kako se je med svojim begom uspel izogibati policiji in vojski, je odgovoril: "Varnostni ukrepi na mejah ne bodo nikoli mogli preprečiti napadov."

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • sprehajalec 12:40 07.julij 2016.

    Izgleda zaslišanje le ni potekalo ob kavici in prigrizku.