Svet
22 ogledov

Mohamed na račun beguncev zasluži do 450 evrov na dan

Taksisti čakajo begunce EPA
Dunajski taksisti so se preselili na mejo z Madžarsko, kjer jih zaradi vlakov, s katerimi prihajajo begunci, čaka zagotovljen zaslužek. Mohamed s tremi vožnjami do Dunaja zasluži tudi po 450 evrov na dan.

Na mejnem prehodu Nickelsdorf, ki ga je zadnje dni prečkalo na tisoče migrantov, v vrsti stoji kakih sto taksistov, ki čakajo na naslednji vlak. Ta se sicer ustavi na drugi strani meje, na Madžarskem: "Tako je že mesec dni. renutno je tu večina taksistov z Dunaja," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tridesetletni Mohamed, potomec migrantov, ki je bil rojen v Avstriji. 

Na račun migrantov  tudi do 450 evrov na dan

"Za pot do Dunaja računam 150 evrov. Gre za fiksno ceno, ne glede na število potnikov na vožnjo," pravi Mohamed, ki do prestolnice pelje približno dvakrat do trikrat na dan. "Preden se je vse to začelo, so bili vozniki lahko srečni, če so zaslužili 150 evrov v 12-urnem delavniku," razlaga taksist, ki ga večurno čakanje na migrante ob meji, ki je od glavnega mesta Avstrije oddaljena približno osemdeset kilometrov, ne moti. Posel je namreč zagotovljen. 

Begunci na Madžarskem | Avtor: EPA EPA
Na čutijo se krive

Številni taksisti v Nickelsdorfu so potomci migrantov in se, po pisanju AFP, ne čutijo krive, ker služijo na račun ljudi v stiski, saj pravijo, da je delo taksista na Dunaju izredno težek posel.

Po pripovedovanju dunajskih taksistov so migranti ob samem prihodu v Nickelsdorf, kjer jim je sicer na razpolago tudi brezplačni avtobus, s ceno taksija do Dunaja, zelo dobro seznanjeni.

dezurni@zurnal24.si