Slovenija
23 ogledov

"Moje prijetje bo škodilo Sloveniji"

 Ramuš Haradinaj EPA
Aretacijo na brniškem letališču ocenjuje kot nespremenljivo, kot dejanje nostalgije po nekdanji Jugoslaviji ali ljubezenske naveze z Beogradom.

Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da bo njegovo prijetje Sloveniji škodovalo na gospodarskem in političnem področju. Po njegovih besedah se bodo s tem dogodkom stvari zelo spremenile.

Haradinaj je v pogovoru pred enim od ljubljanskih hotelov povedal, da brez težav potuje po vse svetu in da se mu še nikdar ni pripetilo kaj podobnega. "Iskreno povedano, to pove veliko o vaši državi, vašem pravosodnem sistemu, pa tudi o politikih," je dejal Haradinaj, ki so ga v sredo prijeli na ljubljanskem letališču na podlagi Interpolove tiralice. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom v Kranju je bil v sredo zvečer izpuščen na prostost, a ob obljubi, da Slovenije brez dovoljenja sodišča ne bo zapustil. Začasno so mu tudi odvzeli potni list.

Brez dovoljenja, Slovenije ne bo zapustil

"Mislim, da je to nesmisel. Nalog za aretacijo sploh ne obstaja več. Po vsem svetu je razveljavljen, ker sem šel čez vse pravne postopke na haaškem sodišču. Potoval sem v ZDA, potoval povsod po Evropi, samo Ljubljana je bila težava," je dejal Haradinaj. "Mi nismo bili tako srečni kot vi, morali smo čez vojno, čez izzive in smo, kjer smo. V vseh pogledih smo bili do Slovenije zelo odprti - v gospodarstvu, politiki, povsod. Mislim pa, da so se s tem dogodkom stvari zelo spremenile," je opozoril.

Haradinaj je še dejal, da ne ve, kdaj mu bodo slovenske oblasti vrnile potni list, da se bo lahko vrnil v Prištino. "To je vprašanje, na katero še čakam odgovor. To je nesprejemljivo. Z vašim vedenjem je nekaj narobe - glede na to, da izhajate iz iste države, iz Jugoslavije, ki ne obstaja več, pomeni, da imate še vedno nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji ali pa živite v nekakšni ljubezenski navezi z Beogradom. Mislim, da to ne vodi v dobre odnose z ostalimi državami v regiji, še posebej z Albanci," je bil oster.

Razburjenje v Prištini in Ljubljani

Sredinemu prijetju bivšega kosovskega premierja, ki temelji na desetletje stari srbski tiralici Interpola, je sledila ogorčena reakcija v Prištini, zadeva pa zaposluje tudi slovenski politični vrh.

Zunanji minister Karl Erjavec je popoldne izrazil pričakovanje, da bo zaplet razrešen še danes in da se bo Haradinaj v kratkem vrnil na Kosovo. Kot je povedal, bo v zadevi Haradinaj še danes vložena pritožba na sodišču, ta je "že na poti na sodišče". Minister pričakuje, da jo bo sodni senat obravnaval še danes in da bo "izid pozitiven".

Obenem je razkril, da se je minister za pravosodje Goran Klemenčič odločil, da izročitve Haradinaja Srbiji ne bo dovolil, tudi če bi sodišče tako odločilo, saj Srbija Haradinaju očita zločine, za katere je bil v Haagu že pravnomočno oproščen. Kolikor Erjavec ve, zahteve Srbije za izročitev zaenkrat sicer ni bilo.

Tiralica je veljavna

Za primer, če se stvari na sodišču ne bi odvijale tako, kot pričakuje, je Erjavec dejal, da "so še druge pravne poti, ki smo jih preučili na ministrstvu za zunanje zadeve in tudi na ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za pravosodje". Ob tem je spomnil, da je Haradinaj nosilec diplomatskega potnega lista.

Potrdil je še, da je tiralica, na osnovi katere so Haradinaja prijeli, veljavna in da so organi postopali v skladu s pravili. Je pa priznal, da bo treba preučiti, zakaj je tiralica v Sloveniji še vedno veljavna. Sam osebno meni, da ni več aktualna in da zanjo "ni podlage".

Komentarjev 10
  • Avatar olor
    olor 11:29 19.junij 2015.

    100% se strinjam s teboj, posebno z zadnjim odstavkom.

  • mb 10:06 19.junij 2015.

    upam, da ga deportirajo direkt v Beogad ( vklenjenega seveda ), pa naj srbom grozipa vse sladoljedajr z družinami nazaj poslat ( v kosovo )

  • tecumseh_1975 09:45 19.junij 2015.

    1. Trpelo bo naše gospodarstvo? Zaradi česa? Zaradi izpada izvoza na Kosovo? Bodo vsi sladoledarji šli nazaj na Kosovo? 2. Naše gospodarstvo je tako ali tako povsem v riti in če bo zaradi česarkoli še malo bolj , mislim ...prikaži večm da ne bo nobene škode.