Svet
27 ogledov

''Mojo sestro nuna vrgla skozi okno''

Obred Kevina Annetta v Vatikanu, v spomin pobitim kanadskim staroselcem.
1/13
Žurnal24 main
Organizaciji, ki želi, da tudi Katoliška cerkev prizna sodelovanje v genocidu nad kanadskimi staroselci, policija preprečila spominsko slovesnost v Vatikanu.

 

Močan glas orla
Kevin D. Annett je duhovnik, ki je deloval v Britanski Kolumbiji. O grozljivih zlorabah so mu sprva pripovedovali njegovi verniki indijanskega rodu. Z vprašanjem se je začel intenzivno ukvarjati in opozarjati na zločine, zaradi česar je bil tudi izobčen iz United Church of Canada. To ga ni ustavilo, Indijanci so mu nadeli ime Močan glas orla, o pobojih je napisal dve knjigi.

Predstavniki organizacije, v kateri so združeni preživeli, sorodniki in vsi tisti, ki se trudijo za priznanje genocida v Kanadi (The Friends and Relatives of the Disappeared – FRD), so želeli na velikonočno nedeljo opraviti spominsko mašo za vse otroke, umrle med tem genocidom, in vse, ki so v tem času bili fizično in spolno zlorabljeni. Mašo bi moral darovati duhovnik Kevin Annett, ki tudi vodi organizacijo. Obred so nato na skrivaj izvedli naslednji dan. V Italiji so se sicer sestali z nekaterimi predstavniki politike, komisiji za človekove pravice pa predali izjavo.

Zadržani in zasledovani
"Okoli 15 policistov v civilu nam je vzelo dokumente, nas popisalo in namerno zadrževalo med celotnim obredom papeža Benedikta XVI. na Trgu Sv. Petra. Med drugim so Kevinu Annettu preprečili intervju z italijanskimi mediji in vsem nam onemogočili svobodo tisto uro, ko je potekala papeževa maša. Ko so nam vrnili dokumente, so nam sledili po Rimu. Prav smešno jih je bilo opazovati, saj se niso prav nič skrivali,"
nam je povedal Žiga Gorišek, ki je bil prisoten na shodu.

Opravičilo je premalo
Genocid so med letoma 1889 in 1984 izvajali nad domorodnimi prebivalci Kanade. Umrlo naj bi med 50 in 100 tisoč otrok, ker pa so se zločini dogajali tudi v ZDA, je število mrtvih še višje. Prsti so uperjeni v vse ravni kanadske oblasti, katoliško, anglikansko, prezbiterjansko, metodistično cerkev in United Churches of Canada. Podpro so sistemu nudile bolnišnice, pravosodna in poslovna sfera.

FRD od vseh vpletenih zahteva, da priznajo tako individualno kot kolektivno krivdo in vrnejo trupla ubitih, da jih lahko dostojno pokopljejo. Želijo videti obtožnice zaradi zločinov proti človeštvu.

Delno zmago so dosegli leta 2008, ko je kanadski premier Stephen Harper priznal zgrešeno vlogo vlade pri zlorabah staroselcev v imenu asimilacije. "Ravnanje z otroki v indijanskih šolah je žalostno poglavje naše zgodovine," je takrat dejal Harper. Cerkev na številna vprašanja, opozorila in pisma ne odgovarja.  

Hitlerju za vzor
Gnezda mučenja so bile šole z internati za Indijance. Med najbolj sprevrženimi oblikami so bili umori otrok – po izjavah številnih prič so jih pretepali in stradali do smrti, metali iz višjih nadstropij, davili. "Mojo sestro Maggie je nuna vrgla iz tretjega nadstropja šole Kuoer Island. Umrla je, vendar so vse pometli pod preprogo, nikoli ni bilo nobene preiskave," je med pričanjem leta 1998 dejal Bill Seward.

Dogajalo se je, da so učenci našli trupla sošolcev, nato pa so ta trupla izpuhtela v zrak, nihče ni vedel, kaj se je zgodilo z njimi. Ne ve se natančno, kje so ti množični grobovi, številni so še neodkriti, ponavadi so jih pokopavali na ozemlju šol.

Paleta duševnih in telesnih zlorab je bila široka. Med drugim so jih namerno izpostavljali nalezljivim boleznim, ko so zboleli, pa jim niso  nudili zdravstvene oskrbe. Zastrupljali so jih s hrano in na njih izvajali poskuse, ki se jih ne bi sramoval niti nacistični režim. Kaznovali so jih z elektrošoki, v roke, ličnice, genitalije so jim zabadali igle, potapljali so jih v ledeno mrzlo vodo, za več dni zapirali v majhne prostore brez hrane in vode. Govorili so jim, da so njihovi starši mrtvi in da bodo ubili tudi njih. Pretepanja in posiljevanja so bila del vsakdana.

Številna dekleta so v obdobju pubertete v lokalnih bolnišnicah sterilizirali. Če so zanosile, so jih pogosto prisilili v splav, dogajalo se je, da so novorojenčka preprosto ubili, včasih tudi porodnico. 

Dokumente o vzrokih smrti so ponaredili, večkrat pa je oseba preprosto "izginila" – uničeni so bili vsi podatki o njej.

Zakaj?
"Ti cerkveni ljudje so častili hudiča in ne nas. Hoteli so zlato, premog in našo zemljo. Terorizirali so nas, da bi jim jo predali. Kako lahko človek, ki je bil pri sedmih letih posiljevan vsak dan, naredi kaj iz svojega življenja? Šole so postavili, da bi nam uničili življenja, in uspeli so. Belci so bili preprosto teroristi," med svojo izpovedjo pove preživeli Bill Seward.

Želeli so ubiti "indijansko v Indijancih", jih reprogramirati, civilizirati, silili so jih pozabiti njihov jezik in kulturo, piše v enem izmed poročil o zlorabah. Ščuvali so ene proti drugim, kar dokazuje, da so v prikrivanju sodelovale tudi nekateri starešine.

 

Komentarjev 1
  • malonaokoli 09:12 10.marec 2016.

    ali bomo tudi podobno zgodbo doživeli evropejci od novih islamskih državljanov, bomo pa še videli...pravijo da se staroselcem zgodovina rada ponovi.