Svet
19 ogledov

Mojstri ponarejanja na prakso v Italijo

evro, evri pod lupo, ponarejanje Shutterstock
Več kot polovica ponarejenih evrov, ki so jih centralne banke evropskih držav letos umaknile iz obtoka, prihaja iz italijanske pokrajine Kampanja.

Medtem ko Evropa razpravlja o modrosti spodbujanja gospodarske rasti z izdajanjem večjih vsot denarja iz Evropske centralne banke, ponarejevalci v nezakonito zgrajenih predmestnih naseljih severozahodno od Neaplja tiskajo na tone ponarejenih evrov, piše New York Times. Več kot polovica ponarejenih evrov, ki so jih centralne banke evropskih držav letos umaknile iz obtoka, prihaja iz italijanske pokrajine Kampanja. Gre za 550 do 800 tisoč evrov.

V Giuglianu so najboljši strokovnjaki

Največ ponarejevalcev se nahaja v mestu Giugliano in okolici. "V Italiji je velika, stara in slavna tradicija – tukaj se kakovostno dela ponarejen denar," pravi Alessandro Gentili, vodja italijanske karabinjerske enote za boj proti ponarejanju valut s sedežem v Rimu. "Giugliano je še vedno prestolnica. Tam so najboljši strokovnjaki."

Nič jih ne ustavi

Kljub veliki policijski akciji leta 2009, ko so preiskali 162 lokacij v Giuglianu in Kalabriji in prijeli 109 oseb, Gentili trdi, da je ponarejanje še vedno razširjeno. To je običaj, ki se v veliko primerih prenaša iz roda v rod kakor vinogradništvo, lončarstvo, šivanje in druge ugledne obrti. V Kampanji vlada mafijska združba Camorra in organi trdijo, da je ponarejanje samo manj pomembna veja njihove dejavnosti. Mafijci se raje specializirajo za donosnejše dejavnosti, kot je odpošiljanje strupenih odpadkov, trgovina z mamili in ponarejanje znanih blagovnih znamk.

"Organizirani kriminal zagotovo dodatno zasluži s tem poslom. Poleg tega lahko te skupine na trgu posredujejo z regulacijo uporabe denarja, kar je zanje pomembno zaradi zastopanja lastnih gospodarskih interesov v regiji," je pojasnil Raffaele Cantone, sodnik na italijanskem vrhovnem sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.