Svet
12 ogledov

Molitve niso prinesle čudeža

Romunski uradniki so sporočili, da je sobotna eksplozija v rudniku premoga terja Žurnal24 main
Reševalci so v rudniku v ameriški zvezni državi Zahodna Virginija našli še štiri mrtve rudarje. Skupno število žrtev se je tako povzepelo na 29.

˝Naša molitev za čudež se ni obrestovala,˝ je dejal guvrner omenjene zvezne države Joe Manchin. ˝Naše potovanje se je tako končalo in sedaj se začenja žalovanje.˝

Za omenjene štiri rudarje je sicer obstajalo še nekaj upanja, saj so se zatekli v posebni del rudnika, kjer bi moralo biti po ocenah strokovnjakov še dovolj kisika in vode, da bi lahko počakali reševalce.

S tem se je končala skoraj teden dni dolga reševalna akcija po smrtonosni eksploziji v rudniku na velikonočni ponedeljek, ki je skupno terjala življenja 29 rudarjev.

Za življenja pogrešanih rudarjev so sicer trepetali vsi v ZDA, vključno s predsednikom Barackom Obamo, ki je še v petek čustveno molil, da bi jih še našli žive.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zahteval je sicer tudi podrobno poročilo nesreče, ki je postala najhujša rudarska nesreča v ZDA po letu 1984.

Obama je rudarjenje v Zahodni Virginiji opisal kot življenje "z dolgo in ponosno zgodovino". ˝To je sicer poklic, ki ni brez tveganja in nevarnosti in rudarji ter njihove družine se tega zavedajo," je še dodal.

Ameriške oblasti so sicer vložile dve kazenski ovadbi proti odgovornim v družbi Massey Energy, ki upravlja omenjeni rudnik. Družba je sicer največja rudarska družba v Apalačih in ena največjih v ZDA.

Proti njej je bilo sproženih že nešteto pritožb zaradi kršenja varnostnih predpisov. Samo marca 57, lani pa je morala zaradi kršitev varnostnih predpisov plačati za 4,2 milijona dolarjev kazni. Kljub temu v družbi trdijo, da so njihovi varnostni standardi nadpovprečni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.