Svet
29 ogledov

Monsanta ne bo v Evropo

polje psenica mak 325 1004 is Žurnal24 main
Ameriška kmetijska korporacija Monsanto je sporočila, da si v Evropi ne bo več prizadevala za odobritev svojih gensko spremenjenih rastlin.

Mejo je korporacija prestopila tudi po ameriških pravilih. Uradniki so v sredo sporočili, da so na neki farmi v Oregonu odkrili neodobreno Monsantovo pšenico, odporno na herbicide. Medtem ko po svetu prodajajo več vrst gensko spremenjenih žitaric, pa komercialna prodaja gensko spremenjene pšenice ni dovoljena nikjer.

Monsanto sicer trdi, da je razvoj omenjene gensko spremenjene rastline opustil že pred devetimi leti. Obljubil je tudi sodelovanje pri preiskavi, ki jo je uvedlo ameriško ministrstvo za kmetijstvo.
Po objavi novice sta Japonska in Južna Koreja ustavili uvoz nekaterih vrst pšenice iz ZDA.

Evropska komisija pa je države članice opozorila, naj uvoženo mehko belo pšenico preverijo. "V primeru pozitivnega izida pošiljka ne sme na trg," so opozorili.

Obupali zaradi nasprotovanja

Tiskovni predstavnik Monsanta v Evropi Brandon Mitchener je v petek povedal, da si v Evropi ne bodo več prizadevali za odobritev svojih gensko spremenjenih rastlin. Med drugim je kot razlog za to navedel nasprotovanje več držav in majhno povpraševanje.

Osem članic EU je že prepovedalo več Monsantovih gensko spremenjenih rastlin. Mitchener je dejal, da jih bodo sicer v manjših količinah še naprej prodajali evropskim kmetom, ki jih že pridelujejo, ne bo pa več "aktivne komercializacije" v večini evropskih držav.

Pred tednom dni so v 436 mestih v 52 državah po vsem svetu potekali množični "pohodi proti Monsantu", kjer je proti gensko spremenjenim organizmom protestiralo okoli dva milijona ljudi.


Komentarjev 3
  • Bizgec 20:49 01.junij 2013.

    Pa kaj se. V tem je tako veliko denarja, da ne mores verjeti. Samo bolj potihem se bodo dogajale zadeve.

  • puksicd 20:16 01.junij 2013.

    In prav je tako! Naj zgnijejo!

  • Boštjan Marjetič 20:08 01.junij 2013.

    Edina dobra novica v zadnjih 365 ...