Svet
60 ogledov

Monsanto v rdečih številkah, odpustil bo 2600 ljudi

Ena glavnih točk novega zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin so odškod Žurnal24 main
Največji svetovni proizvajalec semen, ameriški Monsanto, bo odpustil 2600 ljudi. Monsanto, s sedežem v St. Louisom je namreč sooča z vse večjimi izgubami. V minulem četrtletju je povečal izgubo v primerjavi z enakim četrtletjem lani. Padanje vrednosti delnic pa pričakujejo tudi v prihodnjem letu.

Monsanto je pridelal 495 milijonov dolarjev oziroma 1,06 dolarja na delnico čiste izgube, v enakem četrtletju lani pa 156 milijonov dolarjev oziroma 31 centov na delnico. Prihodki so nazadovali za več kot deset odstotkov na 2,36 milijarde dolarjev, od tega prihodki od prodaje koruznih semen za pet odstotkov na 598 milijonov in kemikalij za 12 odstotkov na 1,1 milijarde dolarjev.

Monsantova koruza predraga

Na kmetijsko in biotehnološko industrijo negativno vpliva padec cen surovin, poleg tega pa se je zaradi cenejše ponudbe konkurenčnih tipov koruze v ZDA, bistveno zmanjšala prodaja gensko spremenjenih semen  koruze, ki je bila Monsantov najbolje prodajan produkt.  

"Odpuščene bomo ponovno zaposlili"

EU je prepovedala uvoz kitajskih sojinih izdelkov in ukazala analizo istih izdel | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vendar Monsanto napoveduje ponoven vzpon. Z zmanjšanjem števila zaposlenih za 12 odstotkov namerava privarčevati okoli 300 milijonov dolarjev do konca leta 2017. Do leta 2017načrtujejo povrnitev dobička, to pa naj bi dosegli tako s prihranki pri stroških kot z izboljšavami na kmetijskih trgih ter predvsem s prodajo nove gensko spremenjene soje intacta. Zato napovedujejo, da bodo, ko se vrnejo v stare tirnice, odpuščene zaposlili ponovno, ko se vrnejo v stare tirnice. Do leta 2017 namreč načrtujejo povrnitev dobička, to pa naj bi dosegli s prihranki pri stroških ter izboljšavami na kmetijskih trgih ter predvsem s prodajo nove gensko spremenjene soje intacta. 

Monsanto je nazadnje odpuščal leta 2009, ko je brez dela ostalo 900 ljudi, sedaj pa znova sporoča, da bo število zaposlenih v dveh letih s sedanjih 22.500 zmanjšal za 12 odstotkov. Z varčevalnimi ukrepi namerava do leta 2017 prihraniti do 300 milijonov dolarjev na leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:13 08.oktober 2015.

    ma ja al pa k dajejo sladkor v kečapu....k da ga ne zaužijemo dovolj ??

  • Papaja Popi 13:47 08.oktober 2015.

    Upam, da propadejo.

  • Avatar praufo
    praufo 13:27 08.oktober 2015.

    ni več izdelka, ki ne bi vseboval soje, pa naj bo pašteta, piškoti, čokoladice, najbrž tudi pekovski izdelki, mlečni izdelki, in še in še ... zakaj zaboga v vsemogoče izdelke tlačijo to trapasto sojo ?