Svet
23 ogledov

Mont Blanc: jezero ogroža celo dolino

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francozi so začeli črpati vodo iz jezera pod ledenikom na najvišji gori v Evropi Mont Blanc, ki bi lahko ogrozila dolino Saint Gervais. Pred leti je namreč voda že odnesla 175 življenj.

Strokovnjaki želijo s tem preprečiti, da bi se zgodila podobna katastrofa kot leta 1892. Takrat je namreč ob izlitju vode iz jezera pod ledenikom umrlo 175 ljudi.

V jezeru, ki so ga odkrili julija med rutinskim pregledom ledenika, je po ocenah strokovnjakov 65 tisoč kubičnih metrov vode, a obstaja možnost, da je območje povezano še z drugimi podobnimi deli. Če bi voda bruhnila na plano, bi lahko v manj kot pol ure poplavila dolino in ogrozila 900 družin. K nastanku jezera so po ocenah poznavalcev verjetno prispevale višje temperature v zadnjih letih.

Mesto ni želelo čakati na katastrofo – stopili smo v akcijo, da jo preprečimo.
Jean-Marc Peillex, župan mesta Saint-Gervais-les-Bains

Dva milijona evrov za varnost
Črpanje vode iz jezera bo Francijo stalo okoli dva milijona evrov, končalo pa naj bi se sredi oktobra. Strokovnjaki še ne znajo napovedati posledic izčrpanja vode, poroča BBC. Predvidevajo pa, da se bodo vremenske razmere po drugi polovici oktobra poslabšale, in zato morajo delo končati čim prej.

Oblasti so preventivno že zaprle odsek železnice na Mont Blanc, ki poteka v bližini ledenika. Namestili so tudi opozorilni sistem, ki bi v primeru razlitja vode prebivalce opozoril na nevarnost.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.