Svet
9 ogledov

Monti dobil zaupnico

Mario Monti EPA
V italijanski poslanski zbornici izglasovali zaupnico vladi Maria Montija.

Monti, ki so ga ob imenovanju mnogi videli kot rešitelja Italije, je že naletel na prve ovire. Po Severni ligi sta v njegov varčevalni paket, vreden 30 milijard evrov, začeli dvomiti še preostali največji stranki Ljudstvo svobode in Demokratska stranka. Zato se je odločil za glasovanje o zaupnici. Poslanska zbornica pa mu je danes izkazala zaupanje in izglasovala zaupnico.

Prvotni Montijev predlog je doživel precejšnje spremembe, predvsem pri pokojninski reformi in obdavčitvi prve nepremičnine, zaradi česar je morala vlada najti nove vire za pokritje približno pet milijard evrov olajšav. Dodatne vire bo zagotovila z zvišanjem trošarin na tobačne izdelke, potem ko je že zvišala trošarine na pogonska goriva.

Pri sebi ne bi varčevali

Ostre polemike je bil deležen tudi Montijev predlog o precejšnjem znižanju plač poslancev, senatorjev in županov z januarjem prihodnje leto. Po prvotnem predlogu bi se morale njihove plače skoraj prepoloviti, s čimer bi se izenačile s povprečnimi dohodki njihovih kolegov v Evropski uniji.

Glavni cilj varčevalnega paketa je doseči uravnotežen proračun do leta 2013 in prepričati mednarodne finančne trge v stabilnost javnih financ. Italija je namreč s 120 odstotki dolga v bruto domačem proizvodu (BDP) za Grčijo druga najbolj zadolžena država evrskega območja.

Komentarjev 1
  • mirko 11:04 16.december 2011.

    Evro je nepreklicno obsojen na propad.