Svet
12 ogledov

Monti napovedal odstop

Monti in Berlusconi Reuters
Italijanski premier Mario Monti je po pogovorih s predsednikom države Giorgiom Napolitanom sporočil, da bo odstopil s položaja.

Monti je odstop napovedal nekaj ur zatem, ko je njegov predhodnik Silvio Berlusconi tudi uradno sporočil, da bo kandidiral na volitvah prihodnje leto in se tako znova potegoval za premierski stolček.

Kot so po poročanju tujih tiskovnih agencij po dvournih pogovorih sporočili iz Napolitanovega urada, Monti meni, da ne more nadaljevati mandata, potem ko je Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode odtegnila podporo njegovi vladi v senatu. Še pred odstopom pa želi doseči, da bi parlament v Rimu sprejel t.i. zakon o stabilnosti, ki predvideva nove varčevalne ukrepe za prihodnje leto.

Volitve 10. marca

Že na petkovih posvetovanjih pri predsedniku Napolitanu so se vodje parlamentarnih strank ter predsednika senata in parlamenta dogovorili, da bo Montijeva tehnična vlada na oblasti še do sredine januarja, nato pa bo predsednik republike parlament razpustil, volitve pa najverjetneje razpisal 10. marca.

Montijeva vlada zdaj lahko računa na večinsko podporo pri potrjevanju ključnih proračunskih zakonov, medtem ko ostalim zakonskim predlogom v Ljudstvu svobode podpore niso zagotovili.

Da bo Ljudstvo svobode potrdilo zakonodajo, ki jo je predlagala Montijeva vlada, vključno s proračunskim predlogom za prihodnje leto, je v soboto potrdil tudi Berlusconi, ko je napovedal vnovično kandidaturo na volitvah. Če mu bo uspelo, bo že petič postal predsednik italijanske vlade.

"V tekmo se podajam zato, da zmagam. In znova zaradi občutka odgovornosti," je novinarjem povedal Berlusconi. Dodal je, da se mu zdi 10. marec prihodnje leto primeren datum za redne parlamentarne volitve. Avstrijska tiskovna agencija APA sicer danes ugiba, da bi po Montijevi napovedi o odstopu volitve lahko potekale že februarja 2013.

Nekdanji evropski komisar Monti, ki je vodenje tehnične vlade prevzel po Berlusconijevem odstopu konec lanskega leta, je že napovedal, da na prihajajočih volitvah ne namerava kandidirati.

Komentarjev 1
  • saramara 12:40 09.december 2012.

    Vprasanje, ce se je Monti sam odlocil oditi ali je imel pri temu malo pomoci (Berlusconijeve metode, da se cloveku pomaga "pravilno" se odlociti).