Svet
11 ogledov

Morales hotel tožiti Hrvaško

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Depeše razkrivajo: zaradi domnevne zarote je bolivijski predsednik nameraval tožiti Hrvaško, Irsko in Madžarsko.

Ena od na novo objavljenih depeš, iz ameriškega veleposlaništva v glavnem bolivijskem mestu La Paz, razkriva, da se je bolivijski predsednik Evo Morales po domnevnem poskusu atentata leta 2009 razjezil na Irsko, Hrvaško in Madžarsko, ki so zahtevale preiskavo uboja svojih državljanov.

"Nameraval sem jih tožiti. Nisem odvetnik, a kako naj branim ljudi, ki so prišli, da napadejo predsednika," je glede na podatke iz depeše v pogovoru z ameriškim veleposlanikom dejal Morales in obenem sklepal, da so te tri države v Bolivijo poslale svoje ljudi, da bi zrušile njega in demokracijo v državi.

Domnevni vodja ubite skupine, ki jo je Morales označil za teroristično, je bil Eduardo Rozsa Flores, s trojnim - madžarskim, hrvaškim in bolivijskim državljanstvom, poznan kot Chico, ki je v času vojne na Hrvaškem služil v hrvaški vojski. Morales je povezavo s Hrvaško zaradi njegovih hrvaško-bolivijskih korenin videl tudi v prijetem Mariu Tadiču Astoragiju in v Boliviji živečem Hrvatu Branku Marinkoviću, ki mu je oblast zaplenila zemljišče.

V policijski akciji sta bila sicer ubita še Irec Martin Dwyer in Madžar Arpad Magyaros. Obtožnice so bile vložene proti 39 ljudem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.