Svet
51 ogledov

Morales se je vrnil domov

Evo Morales EPA
Po zapletih v Evropi pristal na letališču La Paz.

Bolivijski predsednik Evo Morales je po zapletih v Evropi pozno sinoči po lokalnem času končno prispel v domovino. V kratki izjavi na letališču pri La Pazu je dejal, da bi se nekatere evropske države morale osvoboditi severnoameriškega imperija in da se oni ne bojijo, ker so dostojanstven in suveren narod.

Moralesova pot iz Moskve v La Paz se je namreč občutno podaljšala, potem ko so njegovemu letalu Španija, Italija, Francija in Portugalska zaprle zračni prostor zaradi suma, da je na krovu nekdanji analitik ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden, ki ga ZDA iščejo zaradi objave zaupnih podatkov.

Prisiljen pristati na Dunaju

Zato je bilo Moralesovo letalo v torek zvečer prisiljeno pristati na dunajskem letališču, kjer je bilo kar 13 ur.

Na letalu Snowdna, ki je že nekaj časa ujet na moskovskem letališču, ker nima dokumentov in ker mu nobena država še ni odobrila političnega azila, ni bilo.

Zavrnili zahtevo ZDA

Bolivijsko zunanje ministrstvo je v sredo sporočilo, da so od ZDA prejeli zahtevo za izročitev Snowdna, če bi bil na njihovem ozemlju. Dodalo je, da gre za nezakonito in neutemeljeno zahtevo, ki jo bodo takoj in odločno zavrnili.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 07:46 05.julij 2013.

    Ovčetina evropska.

  • privat 09:07 04.julij 2013.

    kot da Eu sme ....