Svet
20 ogledov

Morilca usmrtili s streli

Ronnie Lee Gardner je bil obsojen zaradi dveh umorov. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Obsojenega morilca Ronnieja Leeja Gardnerja so danes, na njegovo željo, ustrelili pred strelskim vodom.

49-letni zapornik Ronnie Lee Gardner, ki si je namesto injekcije raje izbral strele, je bil leta 1985 obsojen umora odvetnika med pobegom s sodišča, kjer so mu sodili za še en umor. Ustrelili so ga danes, nekaj minut po polnoči po lokalnem času, potem ko je bila zavrnjena še zadnja pritožba.

Gardnerja so privezali na črn kovinski stol, na prsih pa je imel pritrjeno tarčo. Pred smrtjo je imel pravico do zadnjih besed. Usmrtitev je izvršilo pet strelcev. Štiri puške od petih so imele prave naboje, peta pa je imela slepe. Tako nihče od strelcev ni vedel zagotovo, ali je prav on zadal usodni strel.

Ronnie Lee Gardner, usmrtitev, stol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekaj ur pred usmrtitvijo je vrhovno sodišče, najvišje sodišče v državi, zavrnilo poziv za odložitev usmrtitve. Odložitev je prav tako zavrnil guverner Utaha Gary Herbert, rekoč, da odvetniki niso predstavili nobenih novih dokumentov. "Gospod Gardner je imel ogromno in pravično priložnost, da o njegovem primeru odločajo številna sodišča," je povedal guverner.

V torek je Gardner pojedel svojo zadnjo večerjo – dobil je zrezek, jastoga, jabolčno pito, vanilijev sladoled in pijačo 7-Up.

Gardner je od leta 1975 tretji zapornik, ki je v ZDA umrl na tak način.

Obsojenci na smrt v državi Utah se lahko že nekaj desetletij odločijo, kako bi bili radi usmrčeni. Leta 2004 so v zakonodaji za standardno metodo usmrtitve izbrali smrtonosno injekcijo, zaporniki, obsojeni pred tem letom, pa lahko še vedno izberejo usmrtitev s strelom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.