Svet
14 ogledov

Morilčeva mati hoče sina za zapahi

Marc doutorux Reuters
Belgijsko sodišče je danes zavrnilo prošnjo zloglasnega pedofila in morilca otrok Marca Dutrouxa za predčasno izpustitev iz zapora, da bi preostanek kazni prestal v hišnem priporu.

Sodišče je presodilo, da obstaja nevarnost, da bi "najbolj osovražen človek" v Belgiji ponovil kazniva dejanja, zaradi katerih je bil leta 2004 obsojen na dosmrtno ječo.

56-letni Marc Dutroux je v začetku meseca vložil prošnjo na posebno sodišče, da bi bil izpuščen iz zapora, preostanek kazni pa bi odslužil v hišnem priporu, kjer bi njegovo gibanje nadzorovali z elektronsko zapestnico.

Dutrouxa danes ni bilo na obravnavo. Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi poročil psihiatra, uprave zapora in pravosodja. Nekdanji električar je v prošnji zatrdil, da bi se lahko zaposlil kot vodovodar ali parketar.

Po strokovnih ocenah ta možnost ni bila realna, prav tako ni bilo jasno, kje bi živel, obstaja pa tudi nevarnost, da bi zagrešil nove zločine ali nadlegoval žrtve ali njihove družine.

Na dan prišli boleči spomini

Belgijska javnost je bila ob Dutrouxovi prošnji za izpustitev zgrožena. Na dan so znova prišli boleči spomini na enega najhujših zločinov, ki je močno pretresel Belgijo.

Dutrouxova mati, ki nima več stikov s sinom, je dejala, da mora njen sin ostati v zaporu. "Nimam niti najmanjše želje, da bi ga videla. On je povratnik in to je dokazoval vse življenje," je povedala v pogovoru za revijo Le Soir.

Njegova soproga Michelle Martin in sostorilka pri kaznivih dejanjih je bila avgusta lani izpuščena iz zapora in zdaj živi v samostanu v osrednji Belgiji. 52-letna mati njunih treh otrok in nekdanja učiteljica je bila pogojno izpuščena, potem ko je odslužila skoraj polovico 30-letne zaporne kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.