Svet
9777 ogledov

Morilec iz beograjske osnovne šole bo zdaj priča na sodišču. Proti očetu!

Strelski pohod na osnovni šoli v Beogradu Profimedia
Na sodišču bo v postopku, ki ga vodijo proti njegovemu očetu, deček imel status priče.

Po petih mesecih dela na primeru, zaslišanjih prič, zbiranja dokazov, zaslišanja očeta, matere in storilca je bila danes vložena obtožnica zoper očeta dečka, ki je ubil devet vrstnikov in varnostnika na Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja 3. maja letos.

Vodja kazenskega oddelka višjega državnega tožilstva v Beogradu Nikola Uskoković je za RTS povedal, da je obtožnica zoper očeta dečka – spomnimo: njegovi pištoli je iz sefa vzel fant (K. K.), ki je uprizoril množičen umor na šoli – podrobna in izčrpna, spisana je kar na 267 straneh.

V njej naj bi bilo natančno opredeljeno, kaj se je dogajalo usodnega 3. maja na beograjski osnovni šoli, pa tudi za obdobje enega leta pred tem, toliko časa naj bi namreč obtoženi oče usposabljal svojega sina za ustrezno rokovanje z orožjem. Prav to orožje je, kot je sporočil vrhovni državni tožilec Nenad Stefanović, deček na strelskem pohodu v omenjeni beograjski šoli uporabljal usodnega dne. 

Na vprašanje, v kolikšni meri bo deček (K. K.) del sodnega procesa, je Uskoković dejal, da je javnosti že znano, da deček ni kazensko odgovorna oseba (ker je storilec mlajši od 14 let po srbski zakonodaji za napad ni kazensko odgovoren, op. p.). "Žal nas vse prizadene, da ne more biti del sodnega postopka, kar bi moral biti glede na to, kar je naredil. V javnosti je dobro znano, da ne gre za kazensko odgovorno osebo. V tem postopku je imel v preiskavi status priče, ta status pa bo imel tudi v nadaljnjem postopku, na glavni obravnavi. Zato je bil v vloženi obtožnici predlagan za zaslišanje kot priča na glavni obravnavi," je še povedal Uskoković.

Tudi za mamo dečka zahtevajo zaporno kazen

Uskoković je za srbske medije pojasnil, da bodo kazensko preganjali – tožilstvo zahteva dve leti in pol zapora – tudi mamo dečka, ki je uprizoril grozovit strelski pohod. Toda kaj več informacij glede dokazov ni želel podati zaradi "občutljivosti faze, v kateri je ta kazenski postopek", poroča srbski portal N1. Poleg pregona mame bo kazensko odgovornost srbsko državno tožilstvo zahtevalo še za delavca na strelišču, inštrukturoja streljanja ter odgovorno osebo na strelišču.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 12:37 11.oktober 2023.

    Kakšna kazenskopravna satira! Srbini se kar naprej smešijo! Balkan, pač Balkan!

  • fuckZ24 11:44 11.oktober 2023.

    Po zakonu ni dolžan pričat proti sebi ali najbližjim sorodnikom