Svet
156 ogledov

Morilec prosil za električni stol

Robert Gleason Reuters
Trikratnega morilca Roberta Gleasona so na lastno željo usmrtili z električnim stolom, ki mu Američani pravijo tudi "old sparky“.

V ZDA so prvič po treh letih prižgali električni stol. V Virginiji so sinoči usmrtili trikratnega morilca Roberta Gleasona. Ta je bil zaradi umora najprej obsojen na dosmrtno ječo, na smrt pa so ga obsodili po umoru dveh sojetnikov. Guverner Virginije, Bob McDonnell, je povedal, da Gleason ni kazal obžalovanja, prav tako pa ni prosil za usmiljenje. Kot pravi, zato ni videl razloga, da bi se zanj zavzel.

Kot poročajo, naj bi morilec v intervjujih prosil za čimprejšnjo eksekucijo, saj obstaja nevarnost, da bo spet moril. Tudi na sodišču je zaprosil za smrtno kazen in izbral električni stol.

Gre za sporen način usmrtitve. V zadnjih 122 letih je namreč prišlo do številnih napak, zaradi katerih so morali obtoženi zelo dolgo trpeti. Uporaba električnega stola je dovoljena le še v ZDA, na Filipinih so ga ukinili leta 1976.

Ameriška javnost sicer že dalj časa razpravlja o usmrtitvah s pomočjo „old sparkyja“. Leta 2008 je višje sodišče v Nebraski odločilo, da uporaba električnega stola krši ustavo, saj gre za „grozno in neobičajno kazen“, zato so njegovo uporabo prepovedali.

Komentarjev 1