Svet
10 ogledov

Morili in mučili na obeh straneh

Komisijo je vodil ameriški profesor prava Cherif Bassiouni, ki mu pomagata jorda Žurnal24 main
Preiskovalna komisija Sveta za človekove pravice v Ženevi je ugotovila, da so vojne zločine v Libiji zagrešili tako pripadniki vladnih enot kot opozicije. Vladni zločini pa so po njihovem mnenju hujši.

Komisija je s pomočjo pogovorov z okrog 350 ljudmi v Libiji, begunskih taboriščih in sosednjih državah ugotovila, da je od februarja naprej v Libiji umrlo med 10 do 15 tisoč ljudi.

Prejeli so manj poročil o mednarodnih zločinih opozicije, vendar so pri tem odkrili nekaj dejanj, ki spadajo pod definicijo vojnih zločinov. Kršitve na strani opozicije niso bile sistematične in široke, kar pa velja za kršitve sil polkovnika Gadafija.

Sistematično napadli civiliste
Sile pod vodstvom Gadafija in njegovega ožjega kroga so glede na ugotovitve komisije zagrešile umore, mučenja in spolne napade, ki so del sistematičnih napadov na civiliste pred in po začetku spopadov v februarju. Ta dejanja spadajo pod definicijo zločinov proti človeštvu.

Veliko je bilo tudi kršitev mednarodnega prava, ki spadajo pod definicijo vojnih zločinov. Vsa ta dejanja so po mnenju komisije posledica politične odločitve polkovnika Gadafija in njegovega ožjega kroga.

Tožilec ICC Luis Moreno Ocampo je sicer maja sodnike zaprosil za izdajo zapornega naloga za Gadafija, njegovega sina Saifa al Islama in šefa obveščevalne službe Abdulaha Sanusija zaradi napadov na libijske civiliste. Poročilo Sveta za človekove pravice tako njegove obtožbe potrjuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.