Svet
2 ogledov

Morilski madež napada obalo

1/7
Žurnal24 main
Zaradi potopljene naftne ploščadi, iz katere se izlije okoli tisoč sodčkov surove nafte na dan, obstajajo utemeljeni strahovi ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu.

Vrtalna ploščad Deepwater Horizon, last podjetja Transocean, je potonila v torek, ko je iz do zdaj še neznanih razlogov prišlo do močne eksplozije. 17 delavcev je bilo ranjenih, več sto evakuiranih. Ploščad je gorela celih 36 ur, nakar se je potopila na globino 1.500 metrov kljub naporom obalne straže, da bi pogasili plamene.

Po podatkih reševalcev naj bi se iz potopljene pošasti vsak dan v morje izlilo okoli tisoč sodčkov surove nafte. Okoljevarstveniki opozarjajo, da ima ogromen naftni madež potencial, da doseže plaže, otoke in močvirja v dobršnem delu Mehiškega zaliva. Ekološka katastrofa bi bila nepredstavljiva.

Preklicali iskanje pogrešanih
Po podatkih reševalnih ekip še vedno pogrešajo enajst delavcev, za katere naj bi bila usodna močna eksplozija. Upanja ni več, zato so preklicali nadaljnje reševanje. S ploščadi so uspešno rešili več kot sto delavcev.

"Zelo zahtevna naloga"
Zaradi slabega vremena so bila preklicana tudi vsa prizadevanja, da bi se omejilo širjenje naftnega madeža. Po zadnjih podatkih naj bi se madež raztezal na 1.500 kvadratnih kilometrih morske površine.

Pristojne službe so sicer v zadnjih dneh uporabile robota podmornico, s katerim so nameravali aktivirati tako imenovani preprečevalec razlitja – vrsto cevi in ventilov, ki bi lahko preprečili nadaljnje razlitje. Po besedah Douga Suttlesa, vodje raziskovalne ekipe britanskega naftnega podjetja BP, ki je imelo ploščad v zakupu, gre za izjemno zapleteno nalogo, katere uspeh je malo verjeten.

Naftni madež je sicer v zadnjih dneh omejevalo okoli 300 plovil, številna letala so na madež pršila disperzijsko tekočino.

Trenutne vremenske razmere sicer za zdaj preprečujejo, da bi madež dosegel obalo Mehiškega zaliva. Okoljevarstveniki obenem upajo, da bodo valovi razbili surovo nafto, ta pa bi se posledično strdila in potonila na morsko dno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.