Svet
36 ogledov

Morski psi se spreminjajo

Morski pes v avstralskih vodah. EPA
Ob vzhodni avstralski obali so raziskovalci odkrili primerke morskega psa, za katerega sumijo, da kaže prilagoditve podnebnim spremembam. Šlo naj bi za primere križanca med avstralsko vrsto morskega psa in njemu sorodno vrsto.

Nenavadno mešanje med dvema vrstama so v zadnjem času opazili več kot 50-krat. Po pisanju britanskega Telegrapha so največ primerkov morskih psov križancev zaznali v bližini obal Novega Južnega Walesa in Queenslanda v Avstraliji. Znanstveniki menijo, da so primeri mešanja med različnima vrstama posledica podnebnih sprememb in prilagoditev nanje. Lahko pa bi bil pojav povezan tudi z ribolovom in njegovim vplivom na populacije morskih psov.

Nobena od obeh vrst sicer ni nevarna za človeka, prav tako niti morski pes križanec ne kaže nobenih teženj po napadih na plavalce.

Primere križancev so odkrili naključno, med preučevanjem njihovih značilnosti pa so kasneje ugotovili nekatere posebnosti. Raziskovalec Colin Simfendorfer z univerze James Cook, ki ga navaja Telegraph, je potrdil, da so preučevane živali v primerjavi z večino križancev plodne in se parijo tako med seboj kot tudi s čistokrvnimi morskimi psi.

Primeri morskih psov križancev so za znanstvenike izjemnega pomena. Raziskovalka Jennifer Ovender iz Queenslanda je prepričana, da so omenjeni primeri posledica podnebnih sprememb, vznemirjena pa je zaradi odkritja v naravi. "Križanje bi lahko morskim psom omogočalo prilagoditev spremembam, saj je avstralska vrsta morskega psa bolj naklonjena toplim tropskim vodam na severu Avstralije. Druga vrsta pa ima raje vode na jugovzhodu avstralske obale," je povedala znanstvenica. Križanci med vrstama so tako bolj prilagodljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.