Svet
4 ogledov

Mošeja le korak stran od Točke nič

Točko nič je aprila leta 2008 obiskal tudi papež Benedikt XVI.. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Načrt izgradnje mošeje v bližini nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku je sprožil predvsem čustvene odzive med svojci žrtev terorističnega napada.

Ni presenečenje, da je načrt izgradnje 15-nadstropnega družbenega centra, ki bo med drugim vključeval tudi mošejo, center umetnosti, bazen, telovadnico in druge javne prostore, sprožil tako mešane odzive med prebivalci in svojci žrtev terorističnega napada 11. septembra leta 2001. Center bo namreč od samega središča tragedije oddaljen le dve ulici.

"Med žrtvami so bili tudi muslimani"
"Mislim, da je prav, da se zgradi tak objekt,"
je dejal Marvin Bethea, ki je po napadu pomagal ranjenim na Točki nič. "Tam sem izgubil 16 prijateljev. Toda med žrtvami so bili tudi muslimani. To bi bil dober znak za vero v to, da za napad ne obsojamo vseh muslimanov, ampak da so bili muslimani, ki so storili napad, verski skrajneži."

Točka nič

Gre za 65 kvadratnih metrov veliko območje na spodnjem Manhattnu, na katerem sta pred terorističnim napadom stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

V terorističnih napadih 11. septembra 2001 je umrlo 2995 ljudi.

Projekt podpira tudi Herbert Ouida, ki je v napadu izgubil sina. "Razumem jezo, ampak sovraštvo in jeza ustvarjata še več sovraštva," pravi Ouida in dodaja: "Veliko ljudi na svetu tako misli. In temu reči, da je terorist, je grozljivo."

"Skrajno nespoštljivo"
Z gradnjo mošeje pa se ne strinja upokojeni detektiv Michael Valentin: "Spodnji Manhattan bi moral ostati sveto središče za tiste, ki so tam umrli. Razumem, da bodo center gradili v spoštljiv namen, a tam mošeja ne bi smela stati."

"Teroristi 11. septembra so to naredili v imenu islama,"
pa je dejal Barry Zelman. "Gre za območje, kjer so ljudje umrli, kjer je bil umorjen moj brat. In da bodo žrtve sedaj v senci religije, je hinavsko in skrajno nespoštljivo."

 

Tragedijo bi spremenili v nekaj pozitivnega
V projekt sta se vključili Ameriška skupnost za razvoj muslimanov in Iniciativa Cordoba, ki sta v sredo zvečer stanovalcem v bližini Točke nič projekt tudi predstavili.

Načrtovalci projekta so dobili zeleno luč za njegovo izgradnjo, ki naj bi bila končana najkasneje čez pet let.

"To bo zares družbeni center, s katerim bomo praznovali tako pluralizem v Združenih državah Amerike kot islamsko vero," je dejala direktorica muslimanskega združenja Daisy Khan.

"Čas za takšen center je prišel zato, ker je islam tudi ameriška religija. Moramo se zavedati tragedije 11. septembra in jo spremeniti v nekaj pozitivnega," je še dejala Khanova in dodala, da Manhattan takšen center potrebuje, saj so v tem delu New Yorka večinoma samo poslovne zgradbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.