Svet
8 ogledov

Moške pričeske, ki so dovoljene v Iranu

Zaradi razgaljenih frizerk se v salonu kar tre strank. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Kratke športne pričeske, oblikovane z gelom, so za iranske oblasti sprejemljive, čop pa se je znašel na seznamu prepovedanih.

Kratke športne pričeske, nekatere oblikovane z gelom, naj bi ustrezale "barvi kože Irancev, njihovi kulturi in veri ter islamskemu pravu", je poudarila Džaleh Hodajar, ki vodi organizacijo Festivala o skromnosti in naglavnih pokrivalih, predvidenega za konec tega meseca, na katerem naj bi promovirali dovoljene pričeske.

Hodajarjeva je obenem najavila skorajšnjo objavo kataloga dovoljenih pričesk v tej islamski državi, kjer policija izvaja reden nadzor nad ženskami, ki morajo v skladu z iransko zakonodajo vedno nositi naglavno pokrivalo. Iranska policija tako večkrat aretira Iranke, ki nosijo pretesne ali prekratke plašče ali premajhna naglavna pokrivala, na svojo zunanjost pa morajo popaziti tudi moški v tesnih kavbojkah.

Kritike iranskih klerikov pa so pred mesecem dni letele tudi na tamkajšnjega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki je izrazil nasprotovanje ostremu policijskemu preganjanju neskromnih oblačil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.