Svet
50 ogledov

Moški 43 let na invalidskem vozičku zaradi napačne diagnoze

razno 03.04.13. invalid, invalidski vozicek, foto: shutterstock Shutterstock
Portugalec Rufino Borrego, ki je zaradi napačne diagnoze preživel 43 let na invalidskem vozičku, se je pri 60 letih na novo naučil hoditi. Ko je bil star 13 let, so mu v lizbonski bolnišnici diagnosticirali neozdravljivo mišično distrofijo, a izkazalo se je, da je imel miastenijo, ki jo je mogoče zdraviti.

Borrego je tako več kot štiri desetletja preživel na invalidskem vozičku, dokler nevrolog ni leta 2010 spoznal, da je Borrego dejansko zbolel za miastenijo - bolezen, ki slabi mišice, je poročal časnik Journal del Noticias.

To redko bolezen se da zdraviti na preprosto način, in sicer z jemanjem zdravil proti astmi. Tako je Borrego komaj leto po spremenjeni diagnozi prvič lahko sam odšel v kavarno, kamor je običajno zahajal.

"Mislili smo, da gre za čudež," je povedal Manuel Melao, lastnik kavarne v Alandroalu na jugovzhodu Portugalske.

Borrego sedaj, pri 61 letih, živi običajno življenje, dvakrat letno pa obiskuje psihoterapijo.

Vztraja, da nima zamer proti bolnišnici, ki je postavila prvotno diagnozo, saj je bila miastenija v medicinski stroki v tistih časih skorajda neznana.

"Želim si le izkoristiti svoje življenje," je še dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.