Svet
27 ogledov

Moški bodo bolje služili še 70 let

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
V kolikor se bodo plačne razlike med spoloma zmanjševale z današnjim tempom, bodo moški bolje od žensk služili še najmanj sedem desetletij, je v Ženevi opozorila Mednarodna organzacija dela.

Ob današnjem mednarodnem dnevu žensk je Mednarodna organizacija dela objavila poročilo, v katerem izpostavlja, da ženske v povprečju danes zaslužijo 23 odstotkov manj od svojih moških kolegov.

V svetovnem merilu je stopnja zaposlenosti moških 72-odstotna, pri ženskah le 46-odstotna; ta vrzel je bila v zadnjih 20-tih letih zmanjšana za le 0,6 odstotnih točk. “V zadnjih dveh desetletij so ženske občutno izboljšale stopnjo svoje izobrazbe, kar pa se ne odraža na njihovem boljšem položaju na trgu dela,” med drugim piše v poročilu.

Ženske poleg tega več dela vlagajo v gospodinjska opravila in skrb za otroke, tako da se mnoge ne odločajo za polno delovno obveznost v službi. Mnoge tudi pristajajo na delo na črno in slabše plačana delovna mesta, kar vse pripelje do velikih razlik med spoloma in posledično tudi do velikih razlik v dohodkih v starejši starosti dobi. Okrog 200 milijonov starejših žensk širom sveta živi brez rednih prihodkov. Takšnih moških je 115 milijonov, še poroča Mednarodna organizacija dela. 

Komentarjev 4
  • jakec1575 12:35 08.marec 2016.

    Danes je v Sloveniji upam reči več visoko izobrazenih zensk kot moskih. Ker je ves nacin studija narejen tako, da veliko bolj odgovarja zenskemu principu razmisljanja. Danes je na slovenskih fakultetah v povprecju več zensk kot moskih. Ženske so tudi ...prikaži več vse bolj prodorne.Pozdravljam tudi dejstvo, da je vedno več zensk na podrocjih trde znanosti in da je vedno manj mešanja megle. Večkrat sem delal z ženskami, ki se v vsebino materije niso bile sposobne ali hotele spustiti. tega danes skoraj ni več. Danes so ženske povsem enakovredne ali celo boljse v mnogih vsebninsko zahtevnih procesih. Študij pa je zal vedno manj naravnan na moski nacin razmisljanja. zato ima mnogo mskih problem studirati in zakljuciti studij. Princip dela je za moske mozgane povsem napacen.

  • Five 11:43 08.marec 2016.

    In kaj zdaj? Jamrat?Ne, ne. Ženske pamet v roke !Lep praznik Dan žena vsem ženskam!

  • dimnikar 11:04 08.marec 2016.

    Resno? Kot da nismo že desetletja dlje od tega slaboumnega argumenta? Če se primerjajo plače, naj se primerjajo med ENAKOVREDNIMI delovnimi mesti, ne pa kar tako, čez vse skupaj. Na istih delovnih mestih razlik med zenskami in moskimi po prejetem plačilu NI.