Svet
19 ogledov

Moški boljši pri opravljanju več nalog hkrati

Večopravilnost Shutterstock
Prepričanje, da so ženske boljše pri opravljanju več nalog hkrati, je mit, kaže najnovejša raziskava. Boljši naj bi bili moški.

Moški so včasih boljši od žensk, ko gre za opravljanje več nalog istočasno, razlog za zaostanek žensk pa je v njihovem menstrualnem ciklu, ugotavlja Timo Maentylae s stockholmske univerze. Je pa potrdil zaključke prejšnjih študij, da so moški in ženske z dobrim "delovnim spominom" boljši pri opravljanju več stvari hkrati.

Krive so faze menstrualnega cikla

Maentylae je ugotovil, da je sposobnost opravljanja več nalog hkrati povezana tudi s prostorsko sposobnostjo, ki je pri ženskah povezana s fazami menstrualnega cikla. "Prejšnje študije so pokazale, da ženske prostorske sposobnosti nihajo med menstrualnim ciklom, pri čemer so največje okoli menstruacije in veliko manjše med ovulacijo, ko je raven estrogena visoka," je pojasnil.

Kot je dejal, rezultati kažejo jasne razlike v večopravilnosti med moškimi in ženskami v fazi ovulacije, medtem ko v času menstruacije pri ženskah tega vpliva ni.

V raziskavi je sodelovalo 160 moških in žensk, starih med 20 in 43 leti. Spremljati so morali tri digitalne ure, ki so prikazovale različne čase z različno hitrostjo. Pri tem so si morali zapisovati določene čase, hkrati pa gledati na zaslon, na katerem so se izpisovala švedska imena. Ko se je katero od imen ponovilo, so morali pritisniti na gumb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.