Svet
10655 ogledov

Moški je umrl v samoizolaciji, ker zdravniki niso reagirali

Koronavirus Profimedia
Moški, ki je bil zaradi koronavirusa v samoizolaciji, je doma umrl, ker se zdravstveni sistem ni odzval pravočasno.

Kot piše hrvaški 24sata, dokaza, da je Nino Kernjus iz Brtonigle v Istri umrl zaradi koronovirusa, ni, lahko da so za to tudi drugi vzroki, a svojci o tem dvomijo. Nino Kernjus je doma v samoizolaciji čakal na testiranje za koronavirus, ki pa ga ni dočakal.

umrli | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Takole sta za Glas Istre napisala sin in snaha pokojnega:

"Nino je bil starejši, ampak je bil zdrav do pred nekaj dnevi. Že v ponedeljek zjutraj se je počutil slabše, imel je temperaturo 38 stopinj Celzija, zato nas je naš zdravnik iz Poreča napotil k dežurnemu epidemiologu v Umagu. Takoj sva ga poklicala in dobila odgovor, da počakamo en dan, da vidimo, če se bo njegovo stanje poslabšalo, za nižanje temperature pa naj vzame antipiretik. 

V torek se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, ponovno sva klicala epidemiologa v Umagu, ta pa nama je rekel, da ne more narediti nič, saj morajo priti zdravstveni delavci iz Pule in prevzeti bolnika. Nisva mogla verjeti, a ni nam ostalo drugega, kot da čakamo nujno pomoč. Zdravnik je rekel, da bodo po bolnika prišli okrog 10 dopoldan, zato smo ga pripravili za prevzem, okrog poldne pa so nama sporočili, da zaradi stiske s časom pomoči iz Pule ne bo, zato bo Ninu okoli 14. ure bris vzel zdravnik iz Umaga. No, ob 14.30 so naju ponovno poklicali, da je zaradi stiske s časom vse preloženo na jutri, torej na sredo. 
 
V noči na sredo se je Ninovo zdravstveno stanje zelo poslabšalo, zelo težko je dihal. Klicala naju je njegova soproga in povedala, naj pohitiva, ker je stanje zelo resno. Klicala sva nujno pomoč in jim povedal, da sumimo Covid-19. Žal smo to sumili ves čas, tega nismo skrivali, povedali smo vsem. A ob prihodu nujne pomoči, je bilo že prepozno. Nino je izgubil zavest, vsi poskusi oživljanja so bili  zaman. Nismo si mislili, da se bo tako končalo, mislili smo, da ga bodo prevzeli, priključili na raspirator in da bo vse v redu."

Uradne institucije zanikajo navedbe družine

Družina pokojnega je ogorčena nad komentarjem direktorja Zavoda za javno zdravstvo Istrske županije, ki je izjavil, gre za starejšega človeka, ki pa ni bil v samoizolaciji, ker bi bil okužen s koronavirusom, temveč zgolj zato, ker je obstajala možnost, da je bil v stiku z okuženo osebo. Zatrdil je tudi, da so pokojnemu pravočasno omogočili, da pride v puljsko bolnišnico, a je to zavrnil, ker naj bi imel le blažje simptome. Ponoči iz torka na sredo pa se mu je zdravstveno stanje poslabšalo in na žalost je umrl.

„Malo je verjetno, da gre za smrt, katere vzrok je bil koronavirus,“ pa je k temu dodal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.


 

Komentarjev 2
  • GERE 18:24 19.marec 2020.

    Da ne bo kdo mislil, da pri nas dobiš zdravnika na tel. prej kakor v treh dneh! (iz prve roke) Tako, da čuvajte se okužbe!!!

  • alen009 10:19 19.marec 2020.

    Hrvati lažejo in prikrivajo, nič novega. Žlahti pokojneg izrekam sožalje. Seveda jim bolj verjamem kakor ostalim predstavnikom politike, še bolj pa njihovega zdravstva. vsi vemo na kako nizki stopnji je njihovo zdravstvo.