Svet
16 ogledov

Moški možgani imajo raje seks kot hrano

možgani glava moški Shutterstock
Moški možgani so programirani tako, da dajejo prednost spolnosti pred hrano, kažejo izsledki najnovejše raziskave, ki je potekala na glistah.

Znanstveniki so tako potrdili, da lahko moški potlačijo občutek lakote z namenom, da se osredotočijo na lov za žensko predstavnico, piše britanski časnik The Telegraph.

Vodja raziskave Douglas Portman je dejal: "Dokler vemo, da na človeško obnašanje vpliva veliko dejavnikov, vključno s kulturnimi in družbenimi normami, ti rezultati kažejo osnovne biološke mehanizme, ki ne samo, da pojasnjujejo razlike v vedenju moških in žensk, ampak tudi, zakaj je en spol za določene nevrološke spremembe dovzetnejši."

Znanstveniki so raziskovali glisto c-elegans in se osredotočili na par nevronov AWA, ki so močno povezani z občutkom lakote in iskanjem partnerja.

Znanstveniki so raziskovali moške posameznike in dvospolnike; dali so jim hrano in jim obenem omogočili možnost, da gredo za samico. Še pred tem so nekatere gliste genetsko spremenili, zato da bi bile dovzetnejše za vonj hrane in bi bile bolj lačne.

Normalne moške gliste mimo hrane do samice

Pokazalo se je, da so normalne moške gliste obšle hrano in šle za samico. Moške gliste, ki so bile programirane, da so bolj lačne, so bile desetkrat manj uspešne v spolnem življenju, ker so vztrajale v bližini hrane. Dvospolniki se od hrane niso niti premaknili.

Rezultati raziskave so objavljeni v časopisu Current Biology, in kažejo, da so bile običajni samci glist sposobne ignorirati lakoto oziroma so jo potlačili, da bi se podali v lov za samico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.