Svet
443 ogledov

Moški nekaj zakričal, nato napadel. Trije mrtvi.

napad Reading Velika Britanija Epa
Britanska policija sobotni incident, ko je napadalec z nožem ubil tri ljudi, tri pa huje ranil v parku v mestu Reading na jugu Anglije, obravnava kot teroristično dejanje.

Dean Haydon, nacionalni koordinator britanske protiteroristične politike, je napad označil za terorizem. Policija je sporočila, da bo protiteroristična policija prevzela preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Razloga, zakaj dejanje obravnavajo kot terorizem, niso navedli.

Policija sprva napada ni obravnavala kot terorizma. Je pa sporočila, da so po napadu na kraju prijeli 25-letnega moškega iz Readinga zaradi suma umora in da je deloval sam. Varnostni viri pa so za britansko mrežo BBC povedali, da naj bi bil moški Libijec.

Vodja kriminalistov Ian Hunter pa je zanikal, da bi bil napad povezan s protestom proti rasizmu, ki je pred tem potekal v parku. Povedal je, da se je napad zgodil tri ure po koncu protesta. Gre za enega od protestov, ki pod geslom Črna življenja štejejo potekajo po ZDA in svetu v odziv na smrt temnopoltega Georgea Floyda v policijskem nasilju v ameriškem Minneapolisu.

Vodja britanske protiteroristične policije Neil Basu je sporočil, da s pomočjo mrliških oglednikov skušajo ugotoviti identiteto žrtev. Pohvalil je ravnanje lokalnih policistov, ki so "neoboroženi in z neverjetnim pogumom" obvladali napadalca. Pohvalil je tudi predstavnike javnosti, ki so poškodovanim nudili prvo pomoč na kraju dogodka. Povedal je tudi, da se je doslej prijavilo 41 prič, poroča BBC.

Ljudi, ki so s telefoni posneli dogodek, je sicer policija pozvala, naj posnetke izročijo policiji in naj jih ne delijo na družbenih omrežjih.

napad Reading Velika Britanija | Avtor: Epa Epa

Policija je še sporočila, da so se na nujni klic odzvali okoli 19. ure po lokalnem času. Lawrence Wort, ki je bil priča dogodku, je za britansko televizijo Sky News povedal, da je videl moškega, ki je v parku, polnem ljudi, najprej nekaj nerazločnega zakričal, nato pa odšel do skupine okoli desetih ljudi in med njimi zabodel tri v vrat in pod rokami. Nato je začel teči proti njemu in priča je zbežala.

Britanska notranja ministrica Priti Patel je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi napada ter poudarila, da je v mislih z vsemi prizadetimi in vpletenimi. Podobno se je na Twitterju odzval tudi premier Boris Johnson.

Johnson se je nato danes sestal z vodilnimi predstavniki varnostnih sil, načelniki policije ter ministri, da bi se podrobno seznanil z napadom, so sporočili z Downing Streeta. Po pogovoru je dejal, da je zgrožen nad napadom ter obljubil delovanje, če bo potrebno tudi spremembo zakonov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.