Svet
22 ogledov

Moški z novim obrazom

Na levi fotografija pred operacijo, na desni fotografija Dallasa danes. (Foto: R Žurnal24 main
Dallas Wiens, prvi moški v ZDA s popolnoma presajenim obrazom, se je z novim obrazom prvič pojavil v javnosti.

Šestindvajsetletni Dallas Wiens se je danes na tiskovni konferenci pridružil zdravnikom, ki so spregovorili o zahtevnem operacijskem posegu. Od neznanega darovalca je dobil nov nos, ustnice, kožo, mišice in živce. Operacijo je plačala ameriška vojska, saj želijo s temi ugotovitvami pomagati vojakom, ki so v bojih utrpeli hude poškodbe obraza.

Po svetu so do zdaj izvedli le okoli 12 podobnih transplantacij obraza.

Dallasu je obraz dobesedno zgorel po tem, ko je novembra leta 2008 udaril ob električno napeljavo, medtem ko je pleskal cerkev, poroča msnbc.com.

Hčerka je najpomembnejša
Marca je Dallas prestal 15-urno operacijo, zdaj pa se pripravlja na odhod iz bolnišnice. Po nesreči je izgubil občutek za voh. Pravi, da je bila prva stvar, ki jo je lahko zavohal po operaciji, lazanja: "Čudovito je dišala," je dejal Wiens.

Njegov govor je še vedno nekoliko okoren, vendar je z rezultati operacije izjemno zadovoljen. "Občutek je tak, kot da bi bil obraz moj," je dejal.

Dallas Wiens | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ko so ga novinarji vprašali, kakšni so njegovi načrti za prihodnost, je odvrnil, da si želi biti predvsem dober oče svoji triletni hčerki. Ta ga je prejšnji teden med obiskom v bolnišnici videla prvič po operaciji in mu dejala: "Očka, tako čeden si."

Ko je govoril o svoji hčerki, ni mogel zadrževati solz. Prve besede na konferenci pa je namenil svojim zdravnikom, dejal je, da nima besed, s katerimi bi lahko izrazil svojo hvaležnost.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.