Svet
46 ogledov

Moškim, okuženim z ziko, svetujejo abstinenco

Zika Profimedias
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) prebivalce območij, kjer razsaja zika, pozivajo, naj ne načrtujejo nosečnosti.

WHO svetuje parom, ki živijo na endemskih območjih in načrtujejo nosečnost, naj razmislijo o tem, da bi s tem počakali. Dokazano je namreč, da je okužba z virusom zika povezana z mikrocefalijo pri  novorojenčkih, ki se rodijo okuženim materam. 

Spremenili smernice glede zaščitenih spolnih odnosov

Minuli teden je Svetovna zdravstvena organizacija objavila nove smernice za tiste, ki potujejo na endemska območja. Po zadnjih napotkih naj bi tako pari imeli zaščitene spolne odnose najmanj osem tednov po vrnitvi domov, tudi če ne kažejo nikakršnih znakov okužbe. V navodilih pred tem je to veljalo za obdobje štirih tednov, poroča CNN. 

Moški z aktivno okužbo ali simptomi podobnimi ziki, kot so izpuščaj, vročina, rdeče oči ter boleči sklepi in mišice, naj bi imeli zaščitene spolne odnose ali abstinirali najmanj šest mesecev. 

Po podatkih WHO in ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni se zika trenutno širi v približno 50 državah na območju Latinske Amerike in karibskega otočja. 

Slovenija: Prvi importirani primer ne predstavlja nevarnosti

Prvi potrjeni primer importirane okužbe z virusom zika je tudi v Sloveniji. Kot so povedali na četrtkovi tiskovni konferenci, to ne predstavlja nikakršne grožnje za javno zdravje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili navodila za tiste, ki bodo avgusta potovali na olimpijske igre v Brazilijo ter odgovorili na nekaj vprašanj in zmot o virusu.

Prav tako so vseh nevarnostih okužb na prizorišču iger obveščeni tudi športniki in njihove spremljevalne ekipe, so zagotovili na Olimpijskem komiteju Slovenije. 

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:52 12.junij 2016.

    Neumnost. Zarad tega ne bo nič manj rojstev. Če pa že pa mogoče samo kak promil manj.

  • erikkk 11:28 11.junij 2016.

    In zdaj se lahko zastraševanje pred spolnostjo in spočetja otrok začne, če po aidsu in prašičji gripi ni uspelo. gotovo bo elita tokrat zadela v polno da se nas razreči.