Svet
13 ogledov

Moskva: Izide bomo priznali

volitve EPA
V samooklicani ljudski republiki Doneck je na današnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah slavil dosedanji prvi mož Aleksander Zaharčenko.

Na območjih na vzhodu Ukrajine, ki so pod nadzorom proruskih separatistov, so danes potekale predsedniške in parlamentarne volitve. Samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk nista sodelovali na parlamentarnih volitvah, ki so drugod po Ukrajini potekale pred tednom dni.

Aleksander Zaharčenko je danes ob oddaji glasu zatrdil, da je volil za "mir, srečo in pravičnost". Pripomnil je, da želi z volitvami potrditi svojo legitimnost in da bo regija z današnjim dnem prišla v zanesljive roke. Istočasno je izrazil pripravljenost na nove pogovore z ukrajinsko vlado o normalizaciji razmer.

Moskva: Izide bomo priznali

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že napovedal, da bo Moskva izide volitev v republikah Doneck in Lugansk priznala. Ukrajinske oblasti pa so zaradi volitev sprožile kazensko preiskavo.

"Izvedba današnjih tako imenovanih volitev nasprotuje ustavi in predstavlja poskus prevzema oblasti," je danes sporočila ukrajinska tajna služba.

V obeh samooklicanih republikah v Doneškem bazenu so volitve sklicali navkljub zakonu, ki ga je septembra sprejel parlament v Kijevu. Ta je proruskim regijam na vzhodu države podelil poseben status in s tem širšo avtonomijo za obdobje treh let, predvidel pa je tudi organizacijo lokalnih volitev na območjih 7. decembra.

V republiki morajo živeti najmanj deset let

Na volitvah v Donecku in Lugansku lahko za štiriletni mandat kandidirajo prebivalci, ki na območju ene ali druge samooklicane republike živijo najmanj deset let, stari pa morajo biti najmanj 30 let. Kampanja pred volitvami je bila neizrazita, konkurenca majhna.

V ljudski republiki Doneck se za predsedniški položaj poleg sedanjega prvega moža Aleksandra Zaharčenka potegujeta še nekdanji vodja zloglasnih posebnih enot policije in "poslanec parlamenta Novorusije". Za sedeže v ljudskem svetu pa se potegujeta dve organizaciji - Republika Doneck in Svobodni Doneški bazen.

V ljudski republiki Lugansk se za položaj predsednika potegujejo štirje ljudje, med njimi njen trenutni prvi človek Igor Potnicki in "ministrica za zdravje" Larisa Ajrapetijan. Za tamkajšnji ljudski svet kandidirajo tri združenja - Mir za regijo Lugansk, Luganško gospodarsko združenje in Ljudska unija.

Koliko je volivcev v obeh samooklicanih republikah, ni povsem jasno. Pred krizo je na območju živelo skupaj okoli pet milijonov prebivalcev, a jih je več sto tisoč pred spopadi pobegnilo.

Starost volilcev znižali na 16 let

Samooklicane oblasti so se ta primanjkljaj odločile nadomestiti tako, da so volilno starost znižale na 16 let. Obenem so izseljencem omogočile celo predčasno glasovanje prek spleta. Glasovanje naj bi spremljali opazovalci iz ruske dume ter iz dveh gruzijskih odpadniških regij Abhazija in Južna Osetija.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.