Svet
6 ogledov

Moskva odeta v oblak dima

Moskva oblak dima požar
1/27
Žurnal24 main
Ruski ognjeni obroč se približuje prestolnici, nad katero je oblak dima. Zdravniško osebje prebivalcem priporoča, naj se čim manj zadržujejo na prostem.

Fotogalerijo ruskih požarov si lahko pogledate tukaj.

 

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je razglasil izredno stanje v sedmih ruskih regijah zaradi požarov, ki divjajo po državi po šestih tednih rekordno visokih temperatur. "Mnoge družine nimajo ničesar več, ogenj je uničil vse," je povedal v govoru na ruski televiziji. "To je velika tragedija."

Čeprav je ruskim gasilcem in vojakom, ki pomagajo pri boju z ognjenimi zublji, včeraj uspelo zmanjšati obseg požarov za okoli sedem tisoč hektarjev, ogenj še vedno divja na površini približno 130 tisoč hektarjev. Med najbolj prizadetimi so regije Nižni Novgorod v osrednjem delu in Voronež na jugozahodu države ter območje Moskve, ki je obdana z oblakom dima. Zdravniške oblasti zato starejšim in obolelim svetujejo, naj se ne zadržujejo na prostem in uporabljajo zaščitne maske. V dimu je tudi mesto Kazan ob Volgi, vzhodno od Moskve. Zrak ima po poročanju tamkajšnjega prebivalstva "vonj po zažganem lesu in okus po prahu". Enako kot v Moskvi je občutno zmanjšana vidljivost. V Moskvi, ki ima povprečno poletno temperaturo okoli 23 stopinj Celzija, so minuli četrtek zabeležili 37,8 stopinje Celzija.

Oster poziv lokalnim oblastem
Premier Vladimir Putin si je minuli teden ogledal nekaj požarov v pokrajini Nižni Novgorod. V ponedeljek se je sestal z regijskimi voditelji v Moskvi in od njih zahteval, naj pripravijo natančne načrte, kako se bodo bojevali z ognjem v prihodnjih dneh in pomagali vsem, ki so ostali brez domov. Pogorelo je okoli dva tisoč domov, več tisoč ljudi pa so morali evakuirati. Požari so ogrozili tudi sezono žetve, cene pšenice pa se dvigajo v nebo. Lakote kljub temu ni pričakovati, saj ima Rusija še stare zaloge žita, poleg tega pa si zaradi volitev v naslednjih dveh letih ne more privoščiti prevelikega nezadovoljstva prebivalstva.

Oblasti pravijo, da so glavni vzrok požarov visoke temperature in suša, vendar krivijo tudi človekovo nemarnost. Zato pozivajo ljudi, naj bodo še posebej pazljivi, ko hodijo v naravo. "Vsak vir požara, vključno s cigaretnim ogorkom, ki ga vržemo skozi okno, lahko vžge posušeno travo in sproži katastrofo," so sporočili z ministrstva za izredne razmere.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.